Turiştii români preferă în 2023, în proporţie de peste 88%, să călătorească cu avionul în Grecia, în detrimentul deplasărilor cu maşina personală. În primele 5 luni ale acestui an, cei mai hotărâţi iubitori de vacanţe în Grecia au fost familiştii, care au ales să-şi rezerve biletele de avion cu minimum 4 luni în avans şi călătoresc însoţiţi de cel puţin un copil, concluzie care reiese din media rezervărilor online înregistrate de compania aeriană românească Animawings.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În mai puţin de 2 ore ajungi acum din Bucureşti în cele mai iubite destinaţii din Grecia, motiv pentru care românii preferă în 2023, în proporţie de peste 88%, să călătorească cu avionul, în detrimentul deplasărilor cu maşina personală. În primele 5 luni ale acestui an, cei mai hotărâţi iubitori de vacanţe în Grecia au fost familiştii, care au ales să-şi rezerve biletele de avion cu min. 4 luni în avans şi călătoresc însoţiţi de cel puţin un copil, concluzie care reiese din media rezervărilor online înregistrate de compania aeriană românească Animawings, pe animawings.com, în perioada ianuarie-mai 2023, care a fost de 3 pasageri/booking, în special pentru destinaţii precum Kos, Corfu, Chania (Creta), Kefalonia, Rodos şi Heraklion (Creta)”, anunţă compania.

În topul preferinţelor românilor care au ales să zboare în Grecia cu Animawings, conduc două dintre cele mai frumoase Insule Greceşti: Creta (cu zboruri către Chania şi Heraklion) şi Zakynthos. Cea mai nouă destinaţie care le surâde turiştilor pentru diversitatea insulei, accesibilitate şi tipurile de activităţi disponibile, dar şi datorită tarifelor mici la cazare şi a biletele de avion ieftine, este Kos. 

Românii şi-au început deja vacanţele de vară în Grecia, fie din dorinţa de a se bucura de cele mai mici preţuri, atât pentru biletele de avion, cât şi pentru unităţile de cazare, fie pentru că şi-au programat mai mult de o vacanţă până la finalul lui 2023.

46,8% dintre pasagerii Animawings care călătoresc în luna iunie spre Heraklion (Creta), Corfu, Rodos, Kos, Zakynthos, Chania (Creta) şi Kefalonia au cel puţin un copil cu vârsta mai mică de 12 ani, ceea ce înseamnă că Insulele Greceşti oferă activităţi potrivite şi facilităţi pentru familiile cu copii.

De asemenea, în urma unei cercetări aleatorii efectuate de către compania aeriană Animawings, în rândul pasagerilor săi, aproape 68% dintre copiii care vor fi la bordul aeronavelor în această vară, zboară pentru prima dată, 14,6% având vârsta mai mică de 2 ani.

”Pentru bebeluşi (infanţi) tariful este fix: 35 euro per segment de zbor, aceştia beneficiind în mod gratuit de un bagaj de cală de max. 23 kg sau un cărucior, care să le ofere confortul de care au nevoie la destinaţie, atu-uri ce au convins părinţii să-şi planifice vacanţele împreună cu cel mai tânăr membru al familiei”, anunţă compania.

Compania aeriană anunţă mai multe concluzii privind preferinţele românilor pentru vacanţele din 2023, care reies dintr-o analiză a vânzărilor de bilete de avion înregistrate online pe animawings.com, în perioada ianuarie-mai 2023, şi în baza unui chestionar aleatoriu lansat de compania aeriană pentru pasagerii săi. Concluziile sunt coroborate şi cu rezultatele altor cercetări de piaţă realizate în aceeaşi perioadă de vola.ro şi destinatiaanului.ro, care au vizat alegerile pe care le au turiştii români pentru vacanţele din acest an.

Pentru vacanţa de vară 2023, românii şi-au schimbat comportamentul de consum şi, pentru prima dată în ultimii 10 ani, aleg în proporţie de peste 88% să călătorească cu avionul (conform vola.ro) în detrimentul deplasării cu maşina personală. Această schimbare în comportamentul turiştilor se datorează faptului că ajung la destinaţie foarte repede, indiferent de insula din Grecia unde aleg să-şi petreacă zilele libere, pentru că există alternative ieftine de transport local, dar şi pentru faptul că au costuri mult mai mici cu deplasarea, ceea ce denotă faptul că bugetul şi confortul rămân factorii cei mai importanţi atunci când românii decid unde îşi vor petrece concediul din acest an.

În ceea ce priveşte perioada vacanţei, pasagerii Animawings au ales să petreacă la destinaţie cel puţin 7 zile, în proporţie de 91%, conform datelor analizate pentru rezervările dus-întors, din perioada ianuarie-mai 2023. Având în vedere incertitudinile anilor de pandemie, există şi o categorie importantă de iubitori de vacanţe, care preferă în continuare ofertele last minute, tocmai pentru a nu-şi seta planuri care să le fie date peste cap. Doar aproximativ 54% dintre turiştii care au rezervat biletele de avion pe animawings.com au reşedinţa în Bucureşti, restul provenind din alte oraşe ale ţării, cea mai mare pondere având-o Buzău, Prahova şi Bacău, dar şi Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Arad. 9% dintre pasagerii Animawings sunt din Ukraina şi Republica Moldova.

Până acum, pentru turiştii care şi-au rezervat bilete de avion din timp, respectiv pentru cei care au preferat să-şi facă planurile de vacanţă încă de la începutul lui 2023, biletele de avion pentru vacanţe în luna iunie au fost la cea mai mare căutare. Peste 47% dintre pasagerii care au achiziţionat bilete de avion către Insulele Greceşti, pentru zborurile Animawings, au ales să călătorească în Grecia în lunile iunie şi iulie, într-o proporţie aproape egală. Acest lucru se datorează inclusiv condiţiilor meteorologice favorabile, care fac din Grecia o destinaţie ideală de vacanţă în perioada mai-octombrie.

În august, luna concediilor, cei mai mulţi dintre pasageri au rezervat vacanţe în cuplu sau chiar în grupuri de cel puţin 10 persoane, respectiv 64,9% din numărul total de rezervări online şi prin intermediul agenţiilor de turism partenere. În ceea ce priveşte achiziţionarea serviciile suplimentare, în baza rezervărilor de până acum, în această vară vor fi transportate la bordul aeronavelor Animawings cel puţin 64 de biciclete şi echipamente sportive pentru kiting/surf. Există de asemenea 17 rezervări pentru animaluţele de companie, respectiv câini şi pisici de talie mică, care vor merge în vacanţă alături de stăpânii lor.  

Aproximativ 14% dintre pasagerii care şi-au achiziţionat până acum bilete de avion pe animawings.com au ales pachetul LightWings şi vor călători doar cu un bagaj mic de mână, 37% au ales pachetulSpeedyWings, care le oferă posibilitatea de a veni la bord cu un bagaj mare de mână (troller/carry-on) de max. 12 kg, iar 49% dintre pasagerii care şi-au achiziţionat până acum bilete de avion pentru zboruri către insulele greceşti până în luna octombrie 2023, au ales pachetul ComfortWings, care, pe lângă bagajul mic de mână (4kg) şi bagajul mare de mână de 12 kg, include şi un bagaj de cală de max. 23 kg. Pentru pachetele SpeedyWings şi ComfortWings, pasagerii şi-au ales singuri, la momentul rezervării, locurile din aeronavă, opţiune inclusă în tariful biletelor de avion. 

Grecia ocupă locul 2 în lume în programul “Blue Beach Flag” ediţia 2023, adăugând faţă de anul trecut încă 36 de plaje premiate, doborându-şi astfel propriu record şi având pentru prima dată peste 600 de plaje premiate “Blue Flag”, mai concret 617 plaje, 18 porturi de agrement şi şase ambarcaţiuni turistice. Din cele 52 de ţări participante la programul “Blue Beach Flag”, Grecia deţine aproximativ 15% dintre plajele premiate, ceea ce este un record absolut. "Blue Flag" este un simbol internaţional pentru plajele care îndeplinesc anumite standarde de siguranţă, curăţenie şi conştientizare a mediului, standarde stabilite de Fundaţia pentru Educaţie de Mediu (FEE), o organizaţie non-profit ce gestionează acest program încă din 1987. Pe scurt, "Blue Flag" reprezintă un certificat al calităţii de mediu a plajei, acestea trebuind să treacă aproximativ 32 de teste. Iată încă un motiv de ce românii aleg plajele din Grecia!

Conform unui studiu realizat în luna mai 2023 de tour-operator-ul online vola.ro, Europa este în continuare principala destinaţie de vacanţă în cazul a 78% dintre români, iar 40,9% din totalul celor intervievaţi au votat opţiunea unui concediu prelungit. Coroborat cu o altă analiză de piaţă realizată de destinatiaanului.ro, care a fost dată publicităţii în luna aprilie 2023pentru vacanţele extinse, Grecia ocupă primul loc. Insulele Greceşti câştigă detaşat bătălia imaginii, inclusiv a gradului de recomandare. Cei care au fost într-o vacanţă în ultimii 5 ani apreciază Grecia peste România la toate capitolele: curăţenie şi preţ care merită (+30%), urmată de plaje şi calitatea serviciilor (+25%). De asemenea, există o percepţie mai bună de siguranţă, despre mâncare sau posibilităţile de distracţie cu familia. 

În ceea ce priveşte bugetul alocat pentru biletele de avion, majoritatea voturilor a mers către două opţiuni: 53% dintre cei chestionaţi de vola.ro au în plan să cheltuiască între 100 şi 300 de euro/bilet de avion, în vreme ce 36% îşi doresc preţuri de sub 100 de euro. Tarifele biletelor de avion Animawings se încadrează în toate bugetele, iar flexibilitatea alegerii perioadei pentru vacanţă atrage după sine şi preţuri mai mici de 50 euro/segment de zbor, tarife care sunt încă disponibile pentru rezervări online pe site-ul companiei aeriene. De altfel, conform aceluiaşi studiu realizat de vola.ro, avionul rămâne mijlocul de transport preferat de 88,7% dintre români pentru călătoriile din această vară. Într-un procent din ce în ce mai mare, românii preferă să îşi organizeze singuri vacanţele, peste 68% dintre repondenţi spunând că preferă să îşi rezerve singuri atât biletele de avion, cât şi unităţile de cazare disponibile în destinaţiile alese, pentru a controla mai bine bugetul alocat.

Last-minute, un criteriu care sta la baza alegerii destinaţiei de vacanţă 

În ceea ce priveşte planurile de vacanţă din acest an, aproape două treimi dintre români (64,5%) spun că se gândesc să meargă în concediu în următoarele trei luni, iar 35,5% dintre repondenţi au afirmat că nu au nimic planificat încă. Această concluzie este susţinută şi de analiza efectuată de compania aeriană Animawings în baza vânzărilor înregistrate în luna mai 2023, conform căreia românii încă preferă să achiziţioneze bilete de avion last-minute, cu mai puţin de 4 săptămâni înaintea zborului. Criteriile care stau la baza alegerii destinaţiei de vacanţă pentru românii chestionaţi de vola.ro sunt următoarele: să găsească preţuri avantajoase la biletele de avion (44,6%), să fie o destinaţie în care nu au mai fost (38,4%), să ajungă repede, cu zbor direct (16,4%). Întrebaţi cu cine vor merge în vacanţă, 53% dintre participanţii la studiu au menţionat partenerul/a, 48,9% vor călători cu familia, 28% merg cu prietenii, iar 10,8% au ales să călătorească singuri.

Conform Cercetării Destinaţii Vizionare, realizată de Destinaţia Anului şi Institutul pentru Oraşe Vizionare (IOV), care este cel mai mare studiu de obiceiuri şi atitudini ale turiştilor români din ultimii 10 ani, principalele motive pentru care aceştia merg în vacanţe sunt nevoia de recreere (61%), deconectare (60%) sau distracţie (53%). Jumătate dintre repondenţi (50%) au indicat că vacanţa este un mod de a se răsplăti sau de a avea grijă de ei (47%).

Compania aeriană Animawings operează zboruri directe din Bucureşti către 8 dintre cele mai căutate destinaţii din Insulele Greceşti: Rodos, Corfu, Kos, Chania (Creta), Heraklion (Creta), Zakynthos, Kefalonia şi Santorini, iar în perioada iunie – octombrie 2023 pot fi rezervate non-stop bilete de avion direct pe animawing.com. De asemenea, compania aeriană românească Animawings operează, încă din 2020, zboruri charter către destinaţii din toată lumea, pentru cei mai mari tour-operatori de turism din România şi nu numai, iar pe 16 iunie a efectuat şi primul zbor charter pe Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.