Aproape 40.000 de firme au fost înfiinţate în primele patru luni ale anului, în comparaţie cu 22.976 în perioada similară a anului trecut, în creştere cu 73,6%, arată o analiză Termene.ro, realizată pe baza datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Specialiştii spun că 2021 reprezintă anul de restart pentru afaceri şi societate, iar teama de a face business a fost înlocuită cu iniţiativă şi curaj în afaceri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Numărul de companii nou-create în România a crescut cu 73,6% în anul 2021, tendinţă care arată un semnal de încredere pentru evoluţia economică la un an de la debutul pandemiei Covid-19. Lunile februarie, martie şi aprilie au adus un nivel lunar al numărului de firme lansate pe piaţa locală superior mediei lunare din anul 2019 şi de la începutul anului 2020", potrivit unei analize Termene.ro.

În primele patru luni ale anului 2021, au fost înfiinţate 39.890 de firme în comparaţie cu 22.976 în primele patru luni din 2020, în creştere cu 73,6%, relevă analiza Termene.ro realizată pe baza datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Printre explicaţiile care stau la baza creşterii apetitului antreprenorial în România se numără tendinţa generală de revenire economică, ridicarea restricţiilor, procedurile simplificate în privinţa eliminării capitalului social minim şi efectul de bază creat de prăbuşirea numărului de firme nou-create odată cu intrarea ţării în starea de urgenţă în martie 2020.

2021 reprezintă anul de restart pentru afaceri şi societate, context în care investitorii şi antreprenorii au nevoie, mai mult ca oricând, de un mediu sănătos pentru a dezvolta afaceri predictibile, cu decizii de business luate pe baza informaţiilor certe. Este formidabil că vedem din nou cifrele statistice raportate înainte de pandemia Covid-19 cu privire la înfiinţarea firmelor noi. Teama de a face business a fost înlocuită cu iniţiativă şi curaj în afaceri”, a declarat Adrian Dragomir, fondator Termene.ro şi consultant de business.

În luna aprilie 2021, au fost înfiinţate 9.903 de firme, un nivel superior mediei lunare înregistrate în anul 2020 şi peste nivelul lunar înregistrat în anul 2019. Spre comparaţie, în aprilie 2020 au fost create 1.984 de firme.

Principalele cinci domenii de activitate ale firmelor create în aprilie 2021, la un an de la momentul declanşării pandemiei, sunt construcţiile, comerţul, transporturile rutiere de mărfuri, consultanţă pentru afaceri şi management şi HoReCa.

Din totalul de firme active în România, în perioada ianuarie - aprilie au intrat în insolvenţă 1.927 de societăţi, mai mult cu 29% faţă de 1.493 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

La un an de la debutul pandemiei, domeniile de activitate cu cele mai multe firme intrate în insolvenţă sunt construcţiile, transporturile, comerţul, HoReCa şi fabricarea articolelor de îmbrăcăminte.

Termene.ro este o companie înfiinţată în anul 2014. Peste 70.000 de companii au acces la platforma completă care oferă informaţii actualizate în timp real despre datele financiare şi juridice ale firmelor din România. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.