Mai puţin de 10% dintre cei 4.000 de colectori existenţi de deşeuri de ambalaje de pe piaţa din România au reuşit să achite garanţia de 500 de mii de lei către stat, în urma unor modificări legislative intrate în vigoare la începutul anului, potrivit cifrelor analizate de Clean Recycle. Compania arată că vor creşte ţintele de mediu concomitent cu 3 modificari legislative majore care ar putea aduce costuri mai mari companiilor care generează ambalaje.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la 1 ianuarie 2023, operatorii economici au obligaţia de a reduce cantitatea de plastic de unică folosinţă pusă pe piaţă, faţă de anul precedent, cu 5% până în luna decembrie, cu 10% în 2024, cu 15% în 2025 şi cu 20% în 2026. Totodată, trebuie să raporteze aceste cifre Administraţiei pentru Fondul de Mediu.

”Mai puţin de 10% din totalul celor aproximativ de 4.000 de colectori existenţi de deşeuri de ambalaje activi în România au reuşit să achite garanţia de 500 de mii de lei către stat, în urma unor modificări legislative intrate în vigoare la începutul anului”, potrivit cifrelor analizate de Clean Recycle.

Conform OUG nr. 125/2022, de la 1 ianuarie 2023, colectorii sunt obligaţi să constituie această garanţie, sub forma unui depozit în numerar sau a unei scrisori de garanţie bancară.

Astfel, doar colectorii care s-au conformat legii pot încheia în continuare contracte cu OIREP-urile din România (Organizaţie care Implementează Obligaţiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului), care asigură preluarea responsabilităţii extinse a companiilor. Măsura a fost luată de autorităţi pentru a preîntâmpina anumite blocaje în situaţia unor eventuale cazuri de fraudă, dar ar putea avea un impact semnificativ asupra bugetului operatorilor economici din România, care pun pe piaţă deşeuri de ambalaje (suma garanţiilor fiind transferată în continuare de la colectori către clienţii finali, în contextul în care concurenţa devine mai mică, iar cererea rămâne în continuare crescută).

De asemenea, situaţia ar putea genera blocaje majore privind managementul deşeurilor de ambalaje, având în vedere responsabilitatea de mediu celor care pun pe piaţă ambalaje şi deşeuri de ambalaje şi numărul restrâns de companii de colectare care au reuşit să plătească garanţiile impuse. 

OUG125/2022 al Ministrului Mediului, aduce un impact major asupra costurilor operatorilor economici, dar şi ale OIREP-urilor. Anterior, cantităţile de deşeuri de ambalaje erau raportate autorităţilor de mediu ca fiind valorificate în momentul încredinţării spre reciclare/valorificare, dar în prezent se doreşte ca acestea să fie incluse în raportări abia după ce sunt efectiv reciclate, relevă analiza.

„Obiectivele de reciclare şi valorificare ce cad în sarcina generatorilor de deşeuri de ambalaje, şi a căror îndeplinire noi ne-o asumăm prin contract, sunt anuale. În urma acestei modificări, ne aşteptăm să întâmpinăm situaţii în care, deşi cantităţi semnificative de deşeuri de ambalaje vor fi colectate separat şi predate reciclatorului, acestea nu vor putea fi raportate ca efectiv reciclate până la finalizarea procesului de reciclare. Concret, cantităţi importante colectate şi predate către reciclatori în ultima parte a anului, ar putea să intre în procesul de reciclare după 01 ianuarie a anului următor. De asemenea, nu sunt clar determinate în lege normele de aplicare a acestei ordonanţe”, declară Cosmin Monda, fondator şi CEO Clean Recycle.

Începând de la 1 ianuarie 2023, operatorii economici au obligaţia de a reduce cantitatea de plastic de unică folosinţă pusă pe piaţă, faţă de anul precedent, cu 5% până în luna decembrie, cu 10% în 2024, cu 15% în 2025 şi cu 20% în 2026. Totodată, trebuie să raporteze aceste cifre Administraţiei pentru Fondul de Mediu.

De asemenea, până în 2029, ţinta de mediu impusă pentru colectarea produselor de plastic de unică este de 90%. Anul acesta au crescut şi obiectivele de valorificare şi reciclare pentru toate tipurile de deşeuri de ambalaje:

·        Hârtie/Carton: de la 60% la 65%;

·        Plastic: de la 22,5% la 35% (PET – 57%);

·        Sticlă: de la 60 la 65%;

·        Metale feroase: de la 50% la 60%;

·        Aluminiu: de la 20% la 30%;

·        Lemn: de la 15% la 20%.

Practic, toţi operatorii economici care introduc pe piaţă, prin activitatea economică proprie, aceste tipuri de deşeuri, au obligaţia să colecteze separat şi să recicleze sau să valorifice în proporţiile menţionate deşeurile generate. În acest moment, la nivelul României, ţintele de reciclare nu sunt atinse – doar la nivelul anului 2019, procentul de reciclare se situa la 44,6%.

Clean Recycle este unul dintre cei mai mari jucatori pe piaţa locală a transferului de responsabilitate privind deşeurile de ambalaje (OIREP), preluând obligativitatea raportării, colectării şi valorificării ambalajelor şi deşeurilor din ambalaje puse pe piaţă de producători şi importatori. Clean Recycle gestionează un portofoliu de peste 700 de companii care produc şi pun pe piaţă deşeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG şi retail, agribusiness, automotive, distribuţie, producţie industrială, farmaceutice ş.a.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.