Companiile care activează în România şi care nu şi-au valorificat deşeurile de ambalaje puse pe piaţă au plătit, în 2022, 33 milioane de lei, echivalentul a peste 6 milioane, către Administraţia Fondului pentru Mediu, arată datele Institutului Naţional de Statistică, analizate de compania Clean Recycle. În ultimii 10 ani, respectiv în perioada 2012-2022, sumele plătite de companii pentru deşeurile de ambalaje care nu au fost reciclate sau valorificate se ridică la peste 900 de milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Companiile care activează în România şi care nu şi-au valorificat deşeurile de ambalaje puse pe piaţă au plătit, în 2022, 33 milioane de lei, echivalentul a peste 6 milioane euro, către Administraţia Fondului pentru Mediu”, arată datele Institutului Naţional de Statistică, analizate de Clean Recycle.

Suma este însă de 4 ori mai mică faţă de anul 2012, dovadă că operatorii economici devin din ce în ce mai responsabili privind obligaţiile de mediu.

În ultimii 10 ani, în perioada 2012-2022, sumele plătite de companii pentru deşeurile de ambalaje care nu au fost reciclate sau valorificate, se ridică la peste 900 de milioane de lei, echivalentul a 181 milioane euro.

“România a evoluat în ultimii ani la nivel de valorificare a deşeurilor de ambalaje, doar că progresul este unul destul de lent. Acum, însă, avem oportunitatea să accelerăm acest proces, mai ales dacă ne referim la dezvoltarea infrastructurii care să ne ajute să creştem rata de reciclare. Doar prin PNRR, avem peste 1 miliard de euro pentru investiţii care să asigure o gestionare cât mai eficientă a deşeurilor de ambalaje”, declară Cosmin Monda, fondator şi CEO Clean Recycle.

Companiile generatoare de deşeuri de ambalaje au obligaţia să raporteze toate cantităţile puse pe piaţă, prin intermediul OIREP-urilor (Organizaţiile care Implementează Obligaţiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului), care preiau această responsabilitate. În caz contrar, operatorii economici plătesc către Fondul pentru Mediu 2 lei pentru fiecare kilogram de ambalaj nevalorificat.

În primele nouă luni din 2023, Clean Recycle a gestionat o cantitate de peste 67.000 de tone de deşeuri reciclabile (hârtie/carton, plastic, PET, sticlă, oţel, aluminiu, lemn) pentru cele 700 de companii din portofoliul său.

Ţara noastră nu reuşeşte să îşi atingă ţintele de reciclare impuse la nivelul Uniunii Europene, de 65% pentru deşeurile de ambalaje puse pe piaţă. Ultimele date arată că procentul de reciclare a fost de 39,87%, în anul 2020.

De altfel, ţara noastră se situează pe ultimul loc în rândul ţărilor din Uniunea Europeană privind depozitarea deşeurilor municipale la gropile de gunoi, cu cantităţi care depăşesc 127 de milioane de tone.

Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucători de pe piaţa locală a transferului de responsabilitate privind deşeurile de ambalaje (OIREP), preluând obligativitatea raportării, colectării şi valorificării ambalajelor şi deşeurilor din ambalaje puse pe piaţă de producători şi importatori. Clean Recycle gestionează un portofoliu de peste 700 de companii care produc şi pun pe piaţă deşeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG şi retail, agribusiness, automotive, distribuţie, producţie industrială, farmaceutice ş.a.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.