Casa de insolvenţă CITR a finalizat prima etapă din gestionarea falimentului City Insurance şi a demarat analiza necesară pentru a stabili principalele cauze ale falimentului City Insurance. Concluziile preliminare indică atât un dezechilibru financiar profund, cât şi faptul că creşterea accelerată a cotei de piaţă printr-o politică de vânzări agresivă au condus la o degradare rapidă a situaţiei companiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”CITR a finalizat prima etapă din gestionarea falimentului City Insurance. În cele aproximativ 2 luni de la numirea sa drept lichidator judiciar în dosarul City Insurance, peste 100 experţi CITR au studiat peste 500.000 de documente, şi au realizat atât tabelul creditorilor, inventarierea activelor, cât şi analiza preliminară privind cauzele şi împrejurările care au generat falimentul City Insurance. Peste 1.600 de creditori s-au înscris la masa credală cu o expunere de peste 8 miliarde de lei. De asemenea, de la deschiderea procedurii, echipa CITR gestionează direct cele peste 14.000 de litigii în faţa instanţelor naţionale şi internaţionale”, arată CITR.

În aceeaşi etapă, CITR a demarat analiza necesară pentru a stabili principalele cauze ale falimentului City Insurance.

”Concluziile preliminare indică atât un dezechilibru financiar profund, cât şi faptul că creşterea accelerată a cotei de piaţă printr-o politică de vânzări agresivă au condus la o degradare rapidă a situaţiei companiei. De asemenea, valoarea ridicată a comisioanelor plătite brokerilor, precum şi cedarea în reasigurare a unui procent cuprins între 80% - 99,5%, se numără printre cauzele care reies din analiza preliminară realizată de CITR a activităţii City Insurance în perioada 2017 – 30 iunie 2021”, mai arată casa de insolvenţă.

Verificarea de către CITR a investiţiilor realizate de City Insurance în perioada menţionată a evidenţiat faptul că au fost făcute investiţii şi tranzacţii cu active corporale ale căror valori s-au depreciat în urma reevaluării experţilor, generând pierderi importante de disponibilităţi.

Au fost identificate împrumuturi acordate societăţilor afiliate cu şanse reduse de recuperare, precum şi dobânzi aferente unor împrumuturi care s-au dovedit a fi fără substanţă economică. De asemenea, compania a mai plătit unor intermediari comisioane considerabile, CITR constatând că a fost vorba cel mai probabil despre de împrumuturi fără substanţă economică.

„Rolul nostru în această etapă a falimentului este să asigurăm buna desfăşurare a tuturor demersurilor legale obligatorii într-un termen cât mai scurt şi cu o transparenţă cât mai mare. În acelaşi timp, continuăm acest efort de a înţelege ce s-a petrecut şi de a identifica sursele pentru recuperarea creanţelor. Vom avea o primă adunare a creditorilor mâine (6 mai 2022), când le vom comunica stadiul falimentului la acest moment. Este un proces transparent şi complex, la finalul căruia vom documenta unul dintre cele mai mari falimente din România, al unei companii cu o cotă de piaţă de 43%. Impactul asupra economiei româneşti este semnificativ, iar gestionarea corectă a acestei etape este esenţială”, a spus Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Următorii paşi în procedura de faliment sunt: adunarea creditorilor, întâlnire care va avea loc pe 6 mai 2022 şi în cursul căreia CITR le va prezenta analiza preliminară privind cauzele şi împrejurările care au generat falimentul City Insurance; evaluarea patrimoniului; demersuri pentru recuperarea creanţelor; valorificarea activelor.

Experienţa CITR în domeniul asigurărilor

CARPATICA ASIG s-a confruntat cu un deficit de capital de 707 milioane de lei la finele lunii iulie 2016, când ASF a retras licenţa de funcţionare a companiei şi ulterior a formulat cererea de deschidere a procedurii de faliment. De la data deschiderii procedurii, în februarie 2017, numărul creditorilor a ajuns la peste 600, iar CITR a făcut distribuiri de aproximativ 130 milioane lei. Proiectul Carpatica Asig a însemnat gestionarea a peste 10.000 de litigii.

Proiectul CERTASIG – Societate de Asigurare şi Reasigurare S.A. este în gestionarea CITR din iunie 2020.  Conform tabelului preliminar de creanţe, numărul de creditori este în acest moment de peste 160. Procedura de valorificare a activelor companiei este în derulare în acest moment, recuperările de creanţe aflate în curs fiind de aproximativ 10 milioane lei.

CITR este liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare din România încă din 2008. Cu o experienţă de peste 20 de ani pe piaţa insolvenţei şi aproape 1.000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de 1 miliard de euro şi distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile româneşti de impact.

CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viaţa unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv în economie.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.