Un acord de limitare a programului nuclear între Iran şi statele occidentale ar duce la ridicarea sancţiunilor asupra sectorului său petrolier, dar ar putea dura câteva luni până la creşterea livrărilor de petrol iranian şi, chiar şi atunci, ar putea oferi doar un răgaz pe termen scurt pentru pieţele de petrol, unde oferta este strânsă, au spus analişti citaţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preţul petrolului Brent a urcat săptămâna aceasta la aproape 120 de dolari pe baril pentru prima dată într-un deceniu, după ce Occidentul a impus sancţiuni împotriva Rusiei din cauza invadării Ucrainei, înainte ca speranţele că un acord cu Iranul ar putea fi anunţat în câteva zile să determine revenirea preţului ţiţeiului sub maximele record.

Discuţiile nucleare au părut să se apropie de apogeu vineri, existând discuţii privind o reuniune ministerială iminentă.

Dar chiar dacă săptămâna viitoare ar fi încheiat un acord cu Iranul, ar putea dura câteva luni pentru a se confirma conformitatea Iranului, astfel încât sancţiunile să poată fi ridicate, ceea ce înseamnă că este puţin probabil ca petrolul iranian suplimentar să ajungă pe piaţă până în mai sau iunie, au spus analiştii.

Când primul acord între marile puteri mondiale şi Teheran a fost semnat în 2015, de exemplu, sancţiunile au fost ridicate în totalitate abia şase luni mai târziu, odată ce măsurile nucleare ale Iranului au fost verificate de agenţia de supraveghere atomică a ONU.

Majoritatea rafinăriilor din întreaga lume au evitat petrolul iranian timp de câţiva ani şi ar avea nevoie de două până la trei luni pentru a finaliza aranjamentele tehnice care să permită reluarea importurilor din Iran, au spus analiştii.

Totuşi, nu ar fi nevoie ca Iranul să aştepte pentru a creşte producţia din câmpurile petroliere pentru a exporta mai mult, deoarece ar putea elibera ţiţei în depozite şi ar putea ajuta la compensarea presiunii asupra preţurilor petrolului cauzate de scădere livrărilor de petrol din Rusia, din cauza sancţiunilor impuse Moscovei.

Firma de date Kpler estimează că Iranul avea 100 de milioane de barili de petrol în rezervoare plutitoare, la jumătatea lunii februarie, ceea ce înseamnă că ar putea adăuga 1 milion de barili pe zi (bpd), sau 1% din aprovizionarea globală, timp de aproximativ trei luni, dar asta ar fi doar un impuls de scurtă durată.

Este aşteptat ca Iranul să-şi intensifice producţia în urma unui acord nuclear, dar analiştii avertizează că ar putea dura trei până la şase luni pentru a creşte exporturile cu 1 milion până la 1,3 milioane de barili pe zi - creşterile suplimentare ale producţiei urmând să dureze ani  de zile, în funcţie de investiţiile majore în infrastructura petrolieră îmbătrânită.

Cu toate acestea, ţiţeiul iranian aflat în rezervoare plutitoare ar putea ajunge rapid pe piaţă, au spus analiştii.

”Am observat o creştere notabilă a petrolului iranian deţinut în rezervoare plutitoare în apele chineze, de la 7,8 milioane de barili la începutul lunii ianuarie la 14 milioane de barili în prezent. Locaţia lor pare să indice că este aşteaptată descărcarea în următoarele zile sau săptămâni”, a spus Homayoun Falakshahi, analist senior la Kpler.

Iranul şi-a mutat, de asemenea, unele dintre rezervoarele sale plutitoare de condensat de la ancorare la terminalul său petrolier de pe insula Kharg, în aşteptarea exportului iminent, a declarat Sara Vakhshouri, preşedintele SVB Energy International.

”Acesta este de aproximativ 20 de milioane de barili în prezent şi cel puţin încă 50 de milioane de barili de lichid stocat sunt disponibile pentru export imediat”, a spus ea.

Kpler şi compania de consultanţă energetică FGE estimează că, dacă se ajunge la un acord nuclear la începutul lunii martie şi sancţiunile sunt ridicate imediat după aceea, creşterea exporturilor s-ar observa în principal din mai şi iunie.

Ehsan Khoman, analist la MUFG Bank, se aşteaptă, de asemenea, la cel puţin două-trei luni pentru verificarea conformităţii Iranului, urmate de încă o lună pentru adoptarea diplomatică a acordului şi implementarea acestuia.

O sursă comercială europeană a spus, totuşi, că procesul ar putea fi mai rapid decât în ​​2015 ”întrucât există un impuls din cauza crizei din Ucraina” şi a perturbărilor exporturilor ruseşti de petrol.

Iranul se află pe locul patru în lume în funcţie de mărimea rezervelor de petrol şi se bazează în mare măsură pe veniturile din petrol.

Exporturile de petrol ale Iranului, principala sursă de venit a guvernului, au scăzut de la un vârf de 2,8 milioane bpd în 2018 la 200.000 bpd, după ce preşedintele american Donald Trump s-a retras din acordul nuclear din 2015 şi a reimpus sancţiunile.

Ministrul petrolului iranian Javad Owji a promis joi că ţara ”va atinge cea mai mare capacitate de export de petrol în decurs de una sau două luni” după orice acord nuclear, potrivit agenţiei de presă a Ministerului Petrolului, SHANA.

Iranul a mărit treptat producţia în ultimele şase luni ca urmare a creşterii exporturilor către China şi, de asemenea, în aşteptarea ridicării sancţiunilor.

În prezent, se estimează că Iranul produce aproximativ 2,5 milioane de barili pe zi, dar numai aproximativ 700.000 de barili sunt disponibili pentru export, odată ce cererea internă este luată în considerare, cea mai mare parte fiind destinată Chinei.

Bjornar Tonhaugen, director pentru pieţe petroliere la Rystad Energy, a declarat că se aşteaptă ca exporturile de ţiţei ale Iranului să crească cu 1 milion de bpd într-o perioadă de şase până la nouă luni, odată ce procesul de ridicare a sancţiunilor s-a încheiat.

FGE a mai spus că va fi nevoie de timp pentru ca producţia şi exporturile să crească.

”Iranul îşi va putea creşte din punct de vedere tehnic producţia la aproximativ 3,4 milioane bpd până în august/septembrie 2022... şi apoi la 3,7 până la 3,8 până la sfârşitul anului 2022”, a spus FGE.

Pe termen mai lung, Iranul speră că marile companii petroliere se vor întoarce în Iran după ridicarea sancţiunilor şi vor contribui la creşterea producţiei în câmpurile sale petroliere învechite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.