Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) şi-a revizuit în urcare, marţi, estimarea medie a preţului ţiţeiului Brent pentru 2022 la 79,40 dolari pe baril, dar a prognozat că ritmul creşterii acestuia ar putea încetini, deoarece preţurile care au atins luna trecută un maxim al ultimilor trei ani au dus la majorarea producţiei globale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

AIE se aşteaptă ca preţul petrolului Brent să aibă o medie de 71,50 dolari pe baril în acest an, a adăugat acesta.

Preţul mediu anual al petrolului a trecut ultima dată de peste 80 de dolari în 2014. AIE, cu sediul la Paris, a declarat marţi că o mare parte din creşterea ofertei urmează să vină din Statele Unite.

Un uragan a lovit principalul centru de producţie şi export din SUA de pe coasta Golfului la sfârşitul lunii august, dar producţia din SUA a asigurat jumătate din creşterea producţiei globale de petrol din luna trecută.

Dar AIE a afirmat în raportul său lunar că, în pofida creşterii respective, producţia din SUA nu va reveni la nivelurile anterioare pandemiei până la sfârşitul anului viitor. Acesta va reprezenta 60% din creşterea livrărilor de petroc non-OPEC+ în 2022.

”Piaţa mondială de petrol rămâne strânsă după toate măsurile, dar s-ar putea prefigura o pauză în creşterea preţurilor... ca urmare a livrărilor mai mari de petrol”, a spus AIE.

Potrivit agenţiei, preţurile actuale oferă un stimulent puternic pentru a mări activitatea (în SUA), chiar dacă operatorii se ţin de angajamentele privind disciplina cheltuielilor”.

Includerea ipotezelor de preţ în rapoartele lunare este rară, dar nu fără precedent, a declarat AIE pentru Reuters.

Stocurile de petrol ale ţărilor OCDE au scăzut cu 51 de milioane de barili în septembrie şi au fost cu 250 de milioane de barili sub media pe cinci ani şi la cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2015.

Datele preliminare din octombrie au indicat o uşoară creştere.

”Cererea globală de petrol se măreşte din cauza consumului puternic de benzină şi a creşterii călătoriilor internaţionale, pe măsură ce mai multe ţări îşi redeschid graniţele”, a spus AIE.

Agenţia a afirmats că o creştere a cazurilor de coronavirus în Europa, o activitate industrială mai slabă şi preţurile mai mari ale petrolului ar putea afecta cererea.

AIE şi-a menţinut perspectiva de creştere a cererii de petrol în mare parte constantă, la 5,5 milioane de barili pe zi pentru 2021 şi 3,4 milioane de barili pe zi în anul viitor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.