Trufele româneşti, supranumite şi ”diamantele negre ale pădurii”, ar putea deveni tot mai rare şi chiar ar putea dispărea în următorii ani, din cauza braconierilor, care intră ilegal pe terenurile forestiere şi distrug fondul de resurse forestiere nelemnoase, atrage atenţia Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Potrivit acestuia, pe platformele de vânzări pentru persoane fizice aceste produse se vând la preţuri cuprinse între 100 şi 200 de lei pe kilogram, în condiţiile în care un astfel de produs poate ajunge la mii de lei, în magazinele de delicatese.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Trufele româneşti, supranumite şi diamantele negre ale pădurii, ar putea deveni tot mai rare şi chiar ar putea dispărea în următorii ani, din cauza braconierilor, care intră ilegal pe terenurile forestiere şi distrug fondul de resurse forestiere nelemnoase, cu ajutorul câinilor special antrenaţi”, atrage atenţia Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).

Conform Ordinului 410/2008, persoanele fizice sau juridice care doresc să recolteze trufe trebuie să obţină autorizaţie de recoltare, de la Agenţia judeţeană pentru Protecţia Mediului, aflată în coordonarea ANPM şi în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Documentul, care prevede exact cantitatea care poate fi recoltată, speciile şi zona de recoltare se obţine în baza unui studiu de evaluare a resurselor eliberat de una din instituţiile afiliate Academiei Române, care indică, în baza unor studii de specialitate, ce capacitate de suport are zona respectivă şi cât din această capacitate poate fi recoltat.

„Sunt oameni care concesionează terenurile, de la direcţiile silvice, pentru a putea culege controlat trufe, solicită autorizaţiile de recoltare de la Agenţiile pentru Protecţia Mediului, dar ajung în situaţia de a nu putea beneficia de aceste roade ale pădurii, din cauza braconierilor care intră ilegal şi sapă peste tot, cu ajutorul câinilor, distrugând terenul respectiv. Creşterea acestor ciuperci extrem de scumpe şi de dorite, necesită condiţii speciale. Dezvoltarea lor are loc pe parcursul mai multor ani, iar acest săpat excesiv  modifică umiditatea şi nutrienţii din sol, anulând regenerarea trufelor. Aşa se explică numărul mare de vânzători de care dai la tot pasul pe platformele de vânzări pentru persoane fizice şi care oferă astfel de produse la preţuri cuprinse între 100 şi 200 de lei pe kilogram, în condiţiile în care un astfel de produs poate ajunge la mii de lei, în magazinele de delicatese”, a explicat preşedintele ANPM. 

Potrivit specialiştilor în domeniul Biodiversităţii, din cadrul ANPM, în România cresc mai multe soiuri de trufe albe şi negre, printre care se află: trufa neagră de vară, trufa de iarnă, trufa mesentericum, trufa albă – una din cele mai scumpe din lume -, trufa de toamnă, trufa porcească, trufa cu spori mari şi trufa neagră, fiecare din ele distingându-se prin culoare, formă, înveliş, aspect interior, consistenţă, miros şi gust.

„Situaţia aceasta, în care o persoană plăteşte pentru a concesiona un teren pentru recoltarea de trufe, iar altele invadează ilegal perimetrul respectiv şi culeg ca pentru consum propriu, oricât pot duce, poate fi evitată prin modificarea Legii Mediului şi a Ordinului nr.410/2008 care prevăd modalitatea de recoltare, capturare, achiziţie şi vânzare, în sensul acordării acestor drepturi doar persoanelor juridice. Acest lucru ar întări puterea de control a Gărzii Naţionale de Mediu şi s-ar putea verifica mult mai clar cât s-a autorizat să se recolteze şi cât s-a recoltat de fapt. Am auzit că există primari care dau acorduri de recoltare pe terenuri care sunt păşuni, ca să valideze vânzările unora dintre aceşti braconieri, în condiţiile în care pe acele terenuri nu au cum să existe vreodată astfel de ciuperci rare”, a spus Laurenţiu Alexandru Păştinaru.

În acest sens, în urmă cu mai mulţi ani, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a pus în dezbatere publică un Ordin care aproba instrucţiunile privind recoltarea şi achiziţionarea produselor nelemnoase specifice fondului forestier naţional şi care stabilea modul de organizare a recoltării şi achiziţiei acestor produse, dar nu a parcurs etapele necesare aprobării finale, fiind încă la Parlament.

Când se recoltează astfel de trufe

Conform legii, fiecare tip de trufă are o perioadă specifică pentru colectare, tocmai pentru ca în restul timpului să se poată regenera. Iată câteva exemple:

- Trufa neagră/ Perla neagră – se recoltează în perioada 1 august – 31 decembrie;

- Trufa de vară - se recoltează în perioada 1 iunie – 15 septembrie;

- Trufa de toamnă - se recoltează în perioada 1 august – 31 decembrie;

- Trufa cu spori/ trufa usturoiată - se recoltează în perioada 1 septembrie – 1 decembrie;

- Trufa încreţită - se recoltează în perioada 1 septembrie – 1 decembrie;

- Trufa de iarnă - se recoltează în perioada 1 decembrie – 31 decembrie;

- Trufa de primăvară - se recoltează în perioada 15 aprilie – 15 mai;

- Trufa porcească - se recoltează în perioada 1 iulie – 30 octombrie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.