Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor’s a confirmat vineri ratingul României la nivelul BBB-/A-3, cu perspectivă Negativă, aşteptările fiind ca noul guvern care se va forma după alegeri să ia măsuri credibile pentru a stabiliza datoria publică a ţării la sub 60% din PIB. Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a comentat pe Facebook decizia Standard&Poor’s de a menţine ratingul României, calificând-o drept o victorie. El subliniază că într-un an în care majoritatatea ţărilor dezvoltate au suferit tăieri ale rating-ului de ţară, guvernarea liberală a câştigat încrederea investitorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Cîţu, după ce Standard&Poor’s a menţinut ratingul României: Victorie!!! Am reuşit imposibilul

”Anticipăm că economia se va contracta cu 5,2% în 2020, iar deficitul bugetar va atinge 9,2% din PIB”, se arată într-un comunicat al agenţiei de rating.

S&P a menţinut perspectiva negativă a ratingului din cauza riscurilor legate de balanţa fiscală şi balanţa externă.

Agenţia avertizează că ratingul de ţară al României ar putea fi revizuit în sens negativ dacă dezechilibrele fiscale şi cele externe se vor menţine la un nivel ridicat o perioadă de timp mai îndelungată decât se aşteaptă în prezent S&P.

În schimb, S&P ar putea îmbunătăţi perspectiva ratingului la stabilă, dacă noul guvern al României va lua rapid măsuri de consolidare fiscală.

România mai beneficiază de rating BBB-, cu perspectivă negativă, din partea Fitch şi de rating Baa3/A-3, cu perspectivă negativă, din partea Moody’s.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.