Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu a participat, vineri, la reuniunea informală a miniştrilor responsabili de politica de coeziune care a avut loc la Murcia, Spania. La eveniment, oficialul MIPE a avut o întâlnire bilaterală cu comisarul european pentru Politica Regională Elisa Ferreira. Discuţiile au vizat aspecte privind lecţiile învăţate din coexistenţa diferitelor instrumente de finanţare a reformelor şi investiţiilor din statele membre, dar şi aspecte privind viitorul Politicii de Coeziune după anul 2027.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Câciu a susţinut că este important să fie menţinute caracteristicile unice ale Politicii de Coeziune, în special guvernanţa pe mai multe niveluri, abordarea bazată pe realitatea locală sau orientarea către rezultate şi durabilitate, arată comunicatul de presă al MIPE. Cel mai important, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a pus accentul pe orientarea către factorul uman – bunăstarea cetăţenilor.

„Politica de Coeziune şi-a dovedit capacitatea şi flexibilitatea de a fi adaptată de-a lungul timpului la mai multe situaţii de urgenţă, începând cu pandemia de COVID-19 şi implicit încetinirea economiei sau cu agresiunea nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei. În acest context, a fost activat temporar şi Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. În aceste condiţii, apreciem necesitatea continuării eforturilor de a căuta complementarităţi în etapa de punere în aplicare a acestor mecanisme, dar şi cu alte instrumente şi politici europene sau naţionale.  Concomitent, Politica de Coeziune trebuie să rămână o politică pentru toate regiunile şi teritoriile, care să asigure o fuziune flexibilă şi articulată între nevoile şi particularităţile locale, chiar dacă în prezent UE se confruntă cu alte provocări comparative cu anul 2018, când au fost reglementate intervenţiile pentru exerciţiul financiar multianual 2021-2027”, a declarat Adrian Câciu, la reuniunea de vineri, conform sursei citate.

Astfel, oficialul român a reiterat că Politica de Coeziune trebuie să rămână una pentru toate regiunile şi teritoriile, care să asigure o fuziune între nevoile şi particularităţile locale, regionale, naţionale şi priorităţile Uniunii Europene, respectiv faptul că aceasta este un element esenţial şi definitoriu în sprijinirea tranziţiei către o economie verde, neutră din punct de vedere climatic, circulară, digitală şi de înaltă tehnologie, în beneficiul tuturor cetăţenilor.

Reprezentanţii MIPE reamintescă faptul că Politica de Coeziune joacă un rol esenţial în reducerea disparităţilor dintre diferitele regiuni în ceea ce priveşte nivelul de dezvoltare, sprijinind unitatea în diversitate a UE.

Totodată, statele membre au subliniat faptul că Politica de Coeziune şi-a demonstrat răspunsul rapid şi adaptabilitatea la diversele provocări generate de crizele neprevăzute care au survenit în ultima perioadă, dar şi capacitatea de a oferi sprijin rapid regiunilor sale, mai indică sursa menţionată.

Din delegaţia MIPE care a participat la reuniunea informală a miniştrilor responsabili de politica de coeziune au mai făcut parte secretarul de stat MIPE Teodora Preoteasa şi directorul general adjunct al Direcţiei Generale Programare şi Coordonare Sistem, Florentina Ciocănel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.