Acţiunile grupului elveţian Richemont, proprietarul Cartier, au crescut cu 6,9% vineri, după ce compania a raportat vânzări peste aşteptări în al patrulea trimestru fiscal, pe fondul cheltuielilor susţinute ale consumatorilor bogaţi, care par să ignore incertitudinile economice globale. Titlurile Richemont au închis sesiunea în topul indicelui Stoxx 600, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Veniturile companiei au crescut cu 7% faţă de anul anterior, ajustate la cursuri de schimb constante, ajungând la 5,17 miliarde de euro în perioada ianuarie–martie, peste estimările analiştilor dintr-un sondaj LSEG, care anticipau 4,98 miliarde de euro.

Impulsul vânzărilor din trimestrul patru a fost susţinut în principal de creşterea din divizia Jewellery Maisons, care include brandurile Cartier, Van Cleef & Arpels şi Buccellati. În schimb, segmentul ceasurilor de lux, care cuprinde mărci precum Piaget şi Roger Dubuis, a înregistrat scăderi, în special din cauza slăbiciunii pieţei din Asia-Pacific.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Pentru întregul an fiscal, Richemont a raportat o creştere de 4% a vânzărilor, până la 21,4 miliarde de euro — uşor peste estimările analiştilor, care mizau pe 21,34 miliarde de euro. Vânzările au crescut anual în toate regiunile, cu excepţia Asiei de Sud-Est (fără Japonia), unde scăderile au fost conduse de un declin de 23% în China.

Japonia a fost cea mai performantă piaţă anuală, cu o creştere de 25% la cursuri de schimb reale, susţinută de cheltuielile puternice ale turiştilor şi de un yen japonez slab.

„Performanţa grupului a fost solidă per ansamblu, impulsionată de creşterea remarcabilă a diviziei de bijuterii şi de vânzările retail, precum şi de o dinamică îmbunătăţită în segmentul ‘Other’”, a declarat Johann Rupert, preşedintele Richemont. Segmentul „Other” include şi Watchfinder & Co., retailerul de ceasuri pre-owned.

Totuşi, Rupert a avertizat că incertitudinile globale persistente vor necesita în continuare „agilitate şi disciplină ridicată”.

Într-o notă recentă, BofA Global Research a menţionat că Richemont se confruntă cu trei provocări majore la nivel global: preţurile ridicate ale aurului, tarifele comerciale impuse de SUA şi volatilitatea valutară — alimentată de aprecierea francului elveţian şi de slăbiciunea dolarului american.

Cu toate acestea, analiştii băncii consideră că puterea de stabilire a preţurilor de către Richemont ar putea contrabalansa aceste riscuri. „Estimăm că preţurile vor acoperi jumătate din presiuni,” au scris aceştia, subliniind că mixul de produse şi o utilizare mai eficientă a capacităţii de producţie sunt alte elemente cheie care vor susţine profitabilitatea.

Richemont raportase anterior cele mai mari vânzări trimestriale din istoria sa — 6,2 miliarde de euro în perioada octombrie-decembrie 2023 — în ciuda cererii slabe din China. Atunci, rezultatele au fost interpretate ca un semnal de redresare în sectorul de lux. Totuşi, ameninţarea tarifelor comerciale americane şi incertitudinile macroeconomice persistente ar putea afecta din nou încrederea consumatorilor şi cheltuielile discreţionare la nivel global.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.