Echipa de negociatori a Parlamentului European, condusă de eurodeputatul Siegfried Mureşan (PPE / PNL), a ajuns, în cursul nopţii, la un acord final cu delegaţia Consiliului Uniunii Europene asupra Bugetului european pentru anul 2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul final prevede creşteri de alocări în domeniile şi programele care au nevoie de mai multă finanţare, precum cercetarea, Programul de studii „Erasmus+”, sprijinirea tinerilor fermieri şi Vecinătatea estică şi sudică, inclusiv Republica Moldova, arat[ un comunicat de presă.

În plus, acordul final elimină tăierile bugetare în valoare de aproximativ 700 de milioane de euro propuse iniţial de Consiliul Uniunii Europene la începutul negocierilor.

„Mă bucur că am dus la îndeplinire promisiunile pe care le-am făcut la începutul negocierilor: să avem un buget aprobat la timp, înainte de finalul anului, care să cuprindă suficiente fonduri pentru toate domeniile şi priorităţile unde oamenii aşteaptă ca Uniunea Europeană să ia măsuri. Bugetul UE din 2024, în valoare de peste 189 de miliarde de euro, cuprinde suficiente fonduri pentru a finanţa priorităţile tradiţionale ale Uniunii, precum Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, din care România primeşte majoritatea fondurilor europene nerambursabile. În plus, am obţinut creşteri de alocări în domeniile unde noi, Parlamentul European, am spus de la început că avem nevoie de finanţare suplimentară. Este vorba, aşadar, despre domeniul cercetării, care aduce beneficii concrete oamenilor din toată Europa, mai ales când vorbim de cercetarea în domeniul medical. Alocăm fonduri suplimentare pentru bursele de studiu «Erasmus+», dar şi pentru tinerii fermieri”, a afirmat Siegfried Mureşan, potrivit sursei citate.

„În plus, ţinem cont de evenimentele de la graniţele noastre”, a continuat eurodeputatul PNL.

„Astfel, creştem alocările pentru Vecinătatea sudică şi Estică, inclusiv Republica Moldova. În acelaşi timp, suplimentăm bugetul pentru ajutor umanitar. Vrem ca Uniunea Europeană să ajute la reducerea riscurilor la adresa umanităţii cauzate de cele două războaie de la graniţa noastră: din Ucraina şi din Orientul Mijlociu”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan, negociator-şef pentru Bugetul Uniunii Europene pentru 2024.

„Mă bucur, de asemenea, că am reuşit să convingem Consiliul Uniunii Europene să renunţe la tăierile bugetare propuse la începutul negocierilor. Pentru a gestiona toate noile provocări care au apărut în ultimul timp, precum războiul din Ucraina, din Orientul Mijlociu, criza energetică şi inflaţia, avem nevoie de mai multe resurse, nu mai puţine”, a adăugat Mureşan.

Acordul va fi adoptat formal de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene în următoarele săptămâni şi va intra în vigoare până la începutul anului viitor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.