Andreea Vasile, actriţă la Teatrul Metropolis şi cunoscută din filme precum „Umbre”, Spy/Master”, „Ramon”, spune, într-un interviu pentru News.ro, că educaţia este piatra de temelie pe care se sprijină un popor. „Educaţia nu trebuie să fie aspiraţională, ea trebuie să devină accesibilă fiecărui individ al acestei ţări”, spune ea. Speră ca peste 10 ani, „fiecare cetăţean al acestei ţări să aibă acces la educaţie, la un sistem medical bine pus la punct”. O urare pentru români de ziua lor: „Să fim mai conştienţi de ce lăsăm în urma noastră”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

News.ro: De 1 Decembrie, care ar fi reperele la care ar trebui să se raporteze românii, oamenii de rând, dar şi clasa politică şi intelectualii?

Andreea Vasile: Cu toţii ar trebui să ne readucem aminte cât de importantă e educaţia în evoluţia şi în parcursul unui popor. Un popor educat va şti să chestioneze, să aleagă, să se lupte pentru drepturile lui, să creadă, să nu se resemneze şi să nu se lase manipulat. Dar mai presus de orice, un popor educat e un popor care îşi croieşte un drum, un parcurs cu scopul de a dobândi libertatea. Iar libertatea presupune alegere. Ori pentru a alege bine/corect/potrivit ai nevoie de informaţie şi de exerciţiul alegerii, prin urmare ai nevoie de educaţie. Educaţia nu trebuie să fie aspiraţională, ea trebuie să devină accesibilă fiecărui individ al acestei ţări. Şi cred că de aici putem discuta şi despre alte concepte, care nu pot exista fără această piatră de temelie care e educaţia. Şi viaţa însăşi devine mai săracă, mai lipsita de nuanţe, dar şi de sens fără sa vorbim de educaţie.

Ce ne lipseşte?

Ne lipseşte încrederea că putem mai mult, uneori ne lipsesc disciplina şi rigoarea (care oferă ritm omului şi nu numai), ne lipseşte un anumit firesc şi un soi de naturaleţe pe care fie le-am uitat, fie nu le-am câştigat niciodata pe de-a întregul. Zicea Cehov ceva la care ma gândesc adeseori: 'La om totul trebuie sa fie frumos, şi chipul, şi îmbrăcămintea, şi gesturile, şi ţinuta, şi sufletul, şi gândurile'. Şi poate ar trebui să ne reamintim din când în când că binele şi frumosul nu sunt în opoziţie şi să fim mai atenţi/conştienţi de ce le transmitem celor din jur şi de ce lăsăm moştenire generaţiilor care vin.

Ce avem şi nu preţuim?

Poate ca e o întrebare la care fiecare dintre noi ar trebui să-şi răspundă. Pentru că toate reuşitele noastre sunt reuşite individuale şi nu consecinţe ale unui sistem bine pus la punct. David Popovici e David Popovici nu pentru că sistemul din România l-a ajutat să devină cine e, ci datorită meritelor proprii. Şi poate această conştientizare a limitelor/ aspiraţiilor şi putinţelor noastre ne va responsabiliza mai tare.

Unde ne vedeţi peste 10 ani?

Sper din tot sufletul ca peste 10 ani, fiecare cetăţean al acestei ţări să aibă acces la educaţie, la un sistem medical bine pus la punct, o infrastructură nu atât de şubredă şi oameni care conştientizează că schimbarea e importantă şi că începe cu acţiunile fiecăruia dintre noi.

Aveţi o urare, un îndemn, pentru români de ziua lor?

Să fim mai conştienţi de ce lăsăm în urma noastră. Mai responsabili cu noi şi cu tot ce ne înconjoară. Şi, în general, să reuşim mai des acest exerciţiu al bunătăţii, al frumosului şi al binelui. Şi să construim cu toţii o societate mai bună în care să ne creştem copiii. Cu încredere şi siguranţă. Şi cu libertate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.