Mai multe ziare europene au marcat declanşarea procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană prin articole în care şi-au exprimat regretul şi nelămuririle şi au făcut predicţii pentru perioada de doi ani în care vor avea loc negocieri şi care ar putea fi pericoloasă, mai ales dacă ţara va recurge la ”şantajare” privind cooperarea în domeniul securităţii, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Theresa May a declanşat miercuri procesul formal de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană prin invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

În Franţa, Le Monde a scris că scrisoarea trimisă de Theresa May - prin care Londra a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru ieşirea din blocul comunitar - nu a reprezentat un start bun: ”a alternat de la concesii şi ameninţări”, cerând stabilirea unei relaţii speciale viitoare şi, în acelaşi timp, ameninţând cu o reducere privind cooperarea în apărare şi securitate, dacă nu o vor primi pe prima.

”În loc să răspundă aşteptărilor celor 27 de state ale UE prin informarea lor asupra intenţiilor privind divorţul cerut, prim-ministrul britanic a accentuat... un nou «parteneriat profund şi special», pe care Europa nu doreşte să îl discute până când nu vor fi stabilite taxa de părăsire a Uniunii şi detaliile”, a scris Le Monde.

În ceea ce priveşte Marea Britanice, acel parteneriat trebuie să acopere nu doar relaţiile economice, ci şi securitatea continentului, a mai notat ziarul francez. ”Ce surpriză... Acesta este un şantaj făţiş: dacă nu va deschideţi singura piaţă produselor noastre, Marea Britanie va înceta cooperarea anti-teroristă”. 

Publicaţia germană Die Welt susţine că urmările Brexitului ar putea rămâne necunoscute mai mulţi ani şi, probabil, se va dovedi că acesta se situează undeva între ”apocalipsă şi ţara minunilor”. Totuşi, jurnaliştii avertizează că ”maratonul de doi ani” este ”cea mai dură cursă a Marii Britanii de la Al Doilea Război Mondial”.

Die Welt a identificat patru bariere care pot face ca tot procesul să ”colapseze într-o fază timpurie”: banii, drepturile cetăţenilor UE şi Marii Britanii, rolul Curţii europene de justiţie şi problema cooperării în domeniul securităţii.

În luna ianuarie a acestui an, Theresa May susţinea că îşi doreşte ”o mai bună cooperare în domeniul securităţii” şi nu una mai slabă.

Ziarul olandez NRC a scris că, în ciuda asigurărilor date de May, ea va fi împiedicată în discuţiile viitoare de ”fanatismul susţinătorilor Brexitului”, de opoziţia Scoţiei şi de faptul că votanţii Brexitului vor realiza că desprinderea de UE ”înseamnă pierderea controlului şi nu recuperarea lui”.

Şi NRC susţine că scrisoarea lui May conţine ameninţări, însă se întreabă cât va cântări: ”O Europă nesigură devine rapid o ameninţare pentru ţara de dincolo de Canal (Mânecii, n.r.)”.

El Pais a titrat: ”Timpul pentru poezie a trecut, acum este rândul prozei dure”. 

Ambasadorul Marii Britanii la UE, Sir Tim Barrow, i-a înmânat miercuri preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Londra a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, acest fapt marcând declanşarea negocierilor. Marea Britanie şi blocul comunitar se află acum ”pe un teritoriu necunoscut”. ”Este un proiect colosal, fără precedent”, a notat El Pais.

”În principiu, priorităţile sunt stoparea liberei circulaţii a oamenilor între Marea Britanie şi UE şi predarea conducerii Curţii europene de justiţie. May recunoaşte şi acceptă că aceste două cerinţe presupun ieşirea de pe piaţa comună”, a mai scris ziarul spaniol.

El Pais s-a arătat încurajat, totuşi, de ”limbajul mai blând” folosit de partea britanică - de la ”mai bine nicio înţelegere, decât o învoială proastă” la ”trebuie să minimizăm, pe cât posibil, neliniştile de ambele părţi”.

Cotidianul avertizează că reacţia dură a ”principalelor două ţări principale din Uniunea Europeană”, Germania şi Franţa, care au respins imediat una dintre cererile-cheie ale lui May, sugerează că negocierile vor fi ”dure şi complexe”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.