Zece echipe de arhitecţi vor prezenta instalaţii la festivalul Awake, care va avea loc în perioada 1 - 3 septembrie, pe domeniul Teleki din Gorneşti, judeţul Mureş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Echipele au fost alese în urma unui concurs, Artdoor - Big Art Meets Nature, organizat de Asociaţia Culturaft, cu sprijinul Consiliul Judeţean Mureş şi în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Mureş.

Câştigătorii sunt: Cătălin Nicolae Oancea – „Mirroring”, Emil Dobriban – „Trunchi vs Cherestea”, Marius Burhan –  „Turnul”, Obie Platon şi Diana Grigoraş – „Portal Sonor”, Rizi - Alina Rizescu, Bogdan Stefanescu şi Mihaela Popescu – „Fluid”, şi Ştefan Radu Creţu – „Stromatopteryga”.

Juriul, prezidat de artistul Mircea Cantor, împreună cu Attila Kim, comisarul României la cea de-a 57-a ediţie a Bienalei de la Veneţia, şi Angela Kovacs, preşedintele filialei Mureş a Ordinului Arhitecţilor din România, a decis şi acordarea unor menţiuni speciale pentru Ileana Oancea – „Contesa”, ldikó Oláh, Emese Pop, Eszter Kilén şi László Kopacz – „The Woven Castle”, şi Julien Britnic – „Trees Are Living Statues”.

Pe lângă cele nouă proiecte, a existat unul care a atras atenţia juriului, astfel că OAR filiala Mureş a decis să ofere un premiu special echipei coordonate de Laura Borotea, din care fac parte Diana Vlasa, Macrina Moldovan, Roxana Nae şi Gabriel Boldiş. Proiectul lor intitulat „Eclipsa” va fi, de asemenea, expus în cadrul festivalului Awake, informează organizatorii.

Instalaţia va fi expusă şi în spaţiul public din Târgu Mureş, în cadrul Anualei de Arhitectură organizată de Filiala Mureş a Ordinului Arhitecţilor din România, la sfârşitul lunii septembrie.

Juriul a avut de analizat peste 40 de lucrări înscrise în programul de granturi.

„Concursul Artdoor este inspirat din istoria domeniului Teleki, care de-a lungul secolelor a fost un adevărat centru cultural european. Şi, de aici, ideea de a reînvia parcul cu o expoziţie de artă contemporană”, a declarat Attila Kim, membru al juriului.

Juriul a avut în vedere, pentr evaluarea proiectelor, originalitatea, reprezentativitatea conceptului în contextul temei, impactul estimat asupra publicului precum şi fezabilitatea.  

Concurenţii au avut la dispoziţie şapte săptămâni pentru a-şi înscrie proiectele în cadrul competiţie. Premiul oferit câştigătorilor constă în finanţarea lucrărilor de execuţie a instalaţiilor propuse, lucrări ce vor fi realizate sau asamblate în Tabăra de Creaţie Artdoor, programată în săptămâna dinaintea festivalului Awake, pe domeniul Teleki din Gorneşti.

Modestep (Marea Britanie), Irie Maffia (Ungaria), Alternosfera (Republica Moldova) şi Şuie Paparude (România) se numără printre artiştii care fac parte din lineup-ul festivalului Awake.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.