Lansarea cărţii "Prin cafenelele din Micul Paris", scrisă de istoricul Maria Magdalena Ioniţă, apărută în 2020, în colecţia Istorii urbane, la editura Corint, va avea loc marţi, 24 mai, la ora 13.00, în Sala Lapidarium a Muzeului Naţional de Istorie a României (Calea Victoriei nr. 12).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Intrând în atmosfera spirituală a celor şase cafenele, cu clientela lor pestriţă, înţelegi emulaţia creatoare apărută acolo, solidaritatea şi acel cumul de elemente care le-au transformat în adevărate simboluri de viaţă bucureşteană. Întemeiate de un polonez, un boier pământean, un aromân meşter într-ale cofetăriei, un evreu ori un grec, cafenelele s-au altoit mereu, pentru rentabilitate, pe lângă restaurante. Şi ar fi rămas simple debite de cafea, fie ea şvarţ, turcească sau marghilomană, dacă, pe nesimţite, nu ar fi ajuns să fie populate de elita culturală a capitalei. Cârcotaşii ar putea spune că bucureştenii n-au fost originali, ci au imitat modelul francez (Le Procope) sau pe cel vienez (Sacher). E doar o nălucire fiindcă faima cafenelelor bucureştene a fost dată de un lung şir de personalităţi româneşti", spune Georgeta Filitti, istoric. 

În cadrul lansării vor lua cuvântul: dr. Georgeta Filitti, istoric, dr. Adrian Silvan Ionescu, critic şi istoric de artă, dr. Cornel Constantin Ilie, director adjunct al muzeului, Florin Răzvan Mihai, reprezentant al editurii Corint, şi autoarea - dr. Maria Magdalena Ioniţă, istoric.

Maria Magdalena Ioniţă este licenţiată a Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti, promoţia 1969. Şi-a început activitatea profesională ca muzeograf la Muzeul Goleşti. Din 1971 a lucrat la organizarea Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, instituţie pe care a slujit-o cu pasiune până la pensionarea din 2009. În anul 2000 şi-a susţinut doctoratul în istorie cu lucrarea Casa şi familia Capşa în România modernă. 1852-1950, avându-l drept coordonator ştiinţific pe Academicianul Dan Berindei.

În 2003 a fost distinsă de Comitetul Naţional Român al ICOM cu menţiune „pentru originalitatea concepţiei tematice a expoziţiei «Acasă la străbunicii noştri» deschisă la Muzeul Naţional de Istorie la 25 noiembrie 2002”. A primit medalia „Meritul Cultural”, clasa a II-a „pentru merite deosebite în promovarea culturii şi dezvoltarea muzeografiei româneşti”. A fost colaborator permanent la Revista Muzeelor, la publicaţiile de limba franceză Bucarest Matin şi Bucarest Hebdo şi de limba engleză Nine O’Clock şi a rămas, până în prezent, colaborator al revistei de istorie Magazin Istoric.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.