Spectacolul "Viitorul durează îndelung", o adaptare realizată de regizorul belgian Michel Bernard după volumul autobiografic omonim al filosofului Louis Althusser, în interpretarea lui Angelo Bison, este programat sâmbătă, 14 aprilie, de la ora 19.30, la Teatrul Odeon din Capitală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această co-producţie Unités/Nomade - Teatrul Le Poème 2 din Bruxelles, aduce în faţa spectatorilor două subiecte mai puţin tratate pe scenele româneşti: un fapt divers al cărui protagonist este Louis Althusser, copilul teribil al filosofiei marxiste, şi o coborâre în abisurile cele mai înfricoşătoare ale minţii umane.

Louis Althusser (1918-1990), celebru filosof marxist, "unul dintre cei mai mari gânditori ai secolului al 20-lea", după cum îl caracteriza Jacques Derrida, profesor eminent la Şcoala Normală Superioară de la Paris, s-a luptat toată viaţa cu depresia şi cu comportamentul bipolar. Pe 16 noiembrie 1980, Louis Althusser şi-a sugrumat soţia, pe Hélène, omorând-o pentru a o "elibera"; soţia sa "care îl iubea şi care îşi dorea atât de mult să moară, încât nici măcar nu a opus rezisteţă", scria Elisabeth Roudinesco, psihiatru de renume, profesor universitar, în Le Monde din 26 mai 2011.

Filosoful nu a fost nici inculpat şi nici încarcerat pentru fapta sa, deoarece a fost declarat "fără discernământ" în momentul comiterii faptei, conform articolului 64 din Codul Penal francez care permite criminalilor atinşi de demenţă să fie internaţi în serviciile de psihiatrie fără să mai urmeze circuitul judiciar şi penitenciar obişnuit. În lipsa unui proces, Louis Althusser nu a ajuns nici să-şi explice şi nici să-şi înţeleagă crima, consecinţă a unei "demenţe conjuncturale", după spusele medicilor. În 1985, Louis Althusser a scris toate întrebările care îl măcinau încetul cu încetul, rezultatul fiind volumul autobiografic "L’Avenir dure longtemps" (Viitorul durează îndelung) care a fost publicat postum în 1992. "Clasarea dosarului nesoluţionat m-a închis sub o adevărată piatră tombală a tăcerii, deşi eu încă trăiesc. De acum înainte, nu voi fi nici mort, nici viu", spunea el.

Căutarea aceasta a unei identităţi, a unei responsabilităţi, a judecăţii semenilor scoate în evidenţă  teatralitatea lucrării "Viitorul durează îndelung", însuşire care apare încă şi mai pregnant în adaptarea pe care Michel Bernard a realizat-o şi pe care a pus-o în scenă în 2016 la Teatrul Le Poème 2.

Pentru "fascinanta sa  interpretare", potrivit La Libre Culture, Angelo Bison a primit Premiul criticii belgiene pentru cel mai bun actor într-o monodramă.

Spectacolul în limba franceză cu supratitrare în limba română este programat la Sala Studio a Teatrului Odeon. Preţul biletelor este 25 lei şi 15 lei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.