Actorul Victor Rebengiuc, violonistul Alexandru Tomescu, harpista Miruna Vidican şi balerinii Francesca Velicu, Marina Minoiu, Dinu Tămăzlăcaru, Robert Enache şi Alice Minoiu apar într-un clip-manifest care uneşte prin artă românii din toate colţurile Europei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul promovează arta, cultura şi valorile identitare româneşti ca expresii ce apropie oamenii în vremuri de pandemie. 

„Brâncuşi. Balada drumului spre infinit” este o producţie video realizată special pentru a fi oferită publicului de Ziua Naţională. Proiectul este posibil datorită DPD România şi organizat de PiArt Vision şi Arta nu Muşcă.

În clip, actorul Victor Rebengiuc este vocea lui Constantin Brâncuşi, care ne reaminteşte vorbele marelui sculptor: „singură, Arta ne mai poate procura, în aceste vremuri, cheia înţelegerii şi perceperii frumosului”. La rândul lor, balerinii interpretează o coregrafie inspirată din câteva dintre sculpturile artistului: Sărutul, Madame Pogany şi Rugăciunea. Dansul are loc pe muzica „Baladei pentru vioară şi orchestră” op. 29 a lui Ciprian Porumbescu, interpretată la vioara Stradivarius Elder Voicu de violonistul Alexandru Tomescu, acompaniat la harpă de Miruna Vidican.

Victor Rebengiuc: „Am fost impresionat de credinţa lui Brâncuşi în forţa artei”

„Am citit cu voce tare, în cadrul unui proiect dedicat românilor, oriunde s-ar afla, câteva rânduri scrise de Brâncuşi. Am fost impresionat de credinţa lui în artă, în forţa artei. A fost un omagiu adus acestui mare artist. Păsările, măiestrele şi coloanele lui fără sfârşit ar putea susţine bolta cereasca”, a declarat actorul Victor Rebengiuc.

Alexandru Tomescu: „Balada lui Ciprian Porumbescu face parte din ADN-ul nostru de români”

Violonistul Alexandru Tomescu interpretează în stilul său unic, la celebra sa vioară Stradivarius Elder Voicu, „Balada” lui Ciprian Porumbescu, una dintre melodiile cele mai apropiate de sufletele românilor de pretutindeni. El este acompaniat de harpista Miruna Vidican.

„Cred ca Balada lui Ciprian Porumbescu face parte din ADN-ul nostru de români. Ce altă piesă ar putea fi mai potrivită pentru a sărbători Ziua Naţională? Este o zi care, mai mult decât oricând, ar trebui sa ne aducă împreună, spiritual în primul rând. Fără îndoială, muzica este cea dintâi care ne poate ajuta. A fost o bucurie şi un privilegiu să pot cânta aceasta bijuterie muzicală în compania unei artiste de excepţie: harpista Miruna Vidican”, a declarat violonistul Alexandru Tomescu.

Elena Andrei: „Există întotdeauna drumuri care ne unesc, indiferent de vreme şi de vremuri”

„De Ziua Naţională ne gândim la românii aflaţi în toate colţurile Europei. Aşa cum, de obicei, îi ţinem în legătură pe cei de acasă cu rudele şi cu prietenii lor plecaţi în străinătate, astăzi sprijinim cu bucurie acest proiect, care îi uneşte prin artă. Există întotdeauna drumuri care ne unesc, indiferent de vreme şi de vremuri”, a declarat Elena Andrei, director de marketing DPD România, compania de curierat care a făcut posibil acest proiect.

Francesca Velicu: „Am participat  la acest proiect cu bucurie şi cu dorinţa de a transmite tuturor încredere şi speranţă”
Plină de simbolistică este şi coregrafia gândită de Alice Minoiu şi interpretată de unii dintre marii balerini ai noului val, care dansează pe cele mai mari scene ale lumii. În videoclip, balerinii dansează în spaţii neconvenţionale, pe "Balada" lui Ciprian Porumbescu. Francesca Velicu dansează la Londra, Marina Minoiu la Copenhaga, Dinu Tămăzlăcaru la Berlin, iar Robert Enache şi Alice Minoiu la Târgu Jiu, lângă "Coloana Infinitului".

„Indiferent de forma ei, arta este un elan, un zbor către o cu cunoaştere de sine mai aprofundată. Mi-am luat elan încercând sa ii descopăr ideile lui Brâncuşi şi am descoperit simplitatea. Zborul către infinit este bucuria de a fi liber. Proiectul “Brâncuşi. Balada drumului spre infinit” este o poveste frumoasă pe care o atinge aripa Măiastră a marelui Brâncuşi”, a declarat Alice Minoiu, balerină la ONB, cea care a gândit coregrafia acestui moment.

„Nevoia de frumos, visul de a zbura, arta care pătrunde în suflete şi emoţionează sunt fără sfârşit. Precum coloana lui Brâncuşi, ele vor rămâne cât va exista omul pe pământ. Am participat  la acest proiect cu bucurie şi cu dorinţa de a transmite tuturor încredere şi speranţă. La mulţi ani, România!”, a spus balerina Francesca Velicu de la English National Ballet.

„Arta uneşte oameni, suflete, indiferent de limbă sau cultură. În timpuri incerte, cum sunt cele pe care le trăim acum, locurile frumoase, valorile şi unitatea ne ajută să mergem înainte. Sunt onorată şi bucuroasă să fac parte dintr-un proiect care sărbătoreşte neamul românesc”, a declarat Marina Minoiu, balerină la Royal Danish Ballet.

Robert Enache, prim-balerin la ONB, este de părere că "sarcina noastră principală ca artişti este să realizăm arta pe care numai noi o putem face. Chiar acum, în vremurile în care trăim, arta este medicamentul care hrăneşte şi vindecă sufletul”.

„Arta este baza societăţii. Este prima necesitate pentru viaţa. Este important să ducem arta mai departe, indiferent de context sau loc, să ne exprimăm prin artă”, a adăugat prim-balerinul Dinu Tămăzlăcaru, de la Staats Ballet Berlin.

Producţia „Brâncuşi. Balada drumului spre infinit” a fost realizată în luna noiembrie 2020. S-a filmat la Târgu Jiu (Coloana Infinitului), la Muzeul Naţional de Artă (sub bolta Marii Uniri şi în Sala Brâncuşi), la Londra, Copenhaga şi Berlin. Au participat artişti aflaţi în diferite colţuri ale Europei, cu care românii se mândresc.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.