Arheologii au descoperit vestigiile unei nave miliare şi ale unui complex funerar la Heracleion, cetatea antică egipteană cufundată în Marea Mediterană, a anunţat luni ministrul egiptean al Antichităţilor, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Descoperirea a fost efectuată în timpul săpăturilor submarine la Heracleion, care a fost unul dintre principalele porturi situate la gura de vărsare a Nilului până când Alexandru cel Mare a fondat cetatea Alexandria în anul 331 înaintea erei noastre. 

Oraşul, descoperit în 2001, a fost scufundat după o serie de cutremure şi maree. 

"O misiune franco-egipteană (...) a găsit resturi ale unei nave militare din era ptolemeică şi vestigii ale unui complex funerar grec datând din secolul al IV-lea înainte de Hristos", a indicat Ministerul egiptean al Antichităţilor într-un comunicat.         

Această navă cu fund plat, dotată cu vâsle late, cu catarg şi pânze, are 25 de metri lungime şi a fost folosită pentru navigarea în delta Nilului, potrivit primelor concluzii ale arheologilor. 

Potrivit acestora, vasul urma să acosteze la cheiul vechiului templu al lui Amun şi s-ar fi scufundat după ce clădirea s-a prăbuşit în urma unui cutremur în secolul al II-lea î.Hr.   

"Descoperirile de nave din această epocă sunt extrem de rare", spune Franck Goddio de la Institutul European de Arheologie Submarină, care a condus misiunea.     

Cercetătorii au descoperit şi un complex funerar care demonstrează prezenţa negustorilor greci în regiune în timpul perioadei târzie a Egiptului antic. 

Potrivit ministerului, grecii dominau pe atunci această regiune şi au construit aici temple funerare. Vestigiile din aceste temple au fost descoperite sub apă "în stare excelentă", a adăugat el.                

Aceste ultime descoperiri "arată bogăţia templelor din acest oraş care se află acum în Marea Mediterană", a notat ministerul. 

Autorităţile egiptene anunţă în mod regulat descoperiri arheologice, uneori fără să aştepte concluziile experţilor care se ocupă cu analize ştiinţifice, potrivit specialiştilor. 

Cairo a anunţat mai multe descoperiri importante arheologice în aceste ultime luni cu speranţa de a relansa turismul, un sector care a întâmpinat multe dificultăţi de la revoluţia din 2011.    

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.