Un tablou de Jacques Truphémus (1922-2017), important pictor din Lyon admirat de către Balthus, a fost cedat sâmbătă pentru 41.000 de euro (fără taxe) în timpul unei licitaţii la atelierul său, constituind un record pentru acest artist mai puţin cunoscut publicului larg, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este un veritabil record pentru acest artist ale cărui pânze au fost vândute astăzi de trei sau zece ori mai mult decât estimarea lor. Cele 600 de persoane prezente la licitaţie erau prieteni, admiratori ai lui Truphémus şi fervoarea lor a fost cu adevărat palpabilă", a declarat pentru AFP Sylvie Robaglia, purtător de cuvânt al casei de licitaţii Ivoire Lyon. 

Achiziţia pânzei "Intérieur de café, soir, circa 2010" - în catalog alături de alte 180 de tablouri în ulei ale artistului - a bătut recordul de 25.000 de euro, preţ cu care a fost vândută pictura "Solitude au café", în timpul precedentelor licitaţii.

Tabloul fusese estimat între 4.000 şi 7.000 de euro. 

În total, licitaţia, care a durat patru ore, a permis strângerea sumei de 656.770 de euro (cu taxe).

Născut pe 25 octombrie 1922 la Grenoble, student la Facultatea de Arte Frumoase din Lyon, Jacques Truphémus a fost un pictor al intimităţii. Artist discret, în afara modelor, el şi-a împărţit timpul între atelierul din Lyon şi cel din Vigan, de unde era soţia şi muza sa, Aimée, care a murit în 2000.

Comparat adesea cu Pierre Bonnard (1867-1947) pentru cadrele sale, paleta luminoasă clară dominată de nuanţe de verde, galben şi albastru, lui Truphémus îi plăceau şi tonurile neutre, înainte de a lăsa culorile să explodeze la finalul vieţii sale. 

Pictorul avea admiratori iluştri precum Balthus (1908-2001), pe car el-a întâlnit în 1986, şi poetul Yves Bonnefoy (1923-2016) care va publica "Poèmes pour Truphémus".

În 1986, Musée des Beaux-Arts din Lyon i-a dedicat o mare retrospectivă şi o expoziţie a fost recent organizată la Ivoire Lyon, cu ocazia Journées européennes du patrimoine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.