Valentin Jucan, fost membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, a transmis, într-o scrisoare deschisă adresată preşedinţilor Comisiilor pentru cultură şi media din Senat şi Camera deputaţilor, Radu-Cosmin Preda şi Gigel-Sorinel Ştirbu, că CNA este răspunzător pentru tensiunile sociale tot mai pronunţate şi că reprezentanţii săi ar trebui chemaţi la audieri în Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualui - CNA trebuie să fie chemaţi la audieri în comisiile pe care le prezidaţi. Nu există nicio scuză pentru faptul că CNA a ales să se ascundă, din nou, exact în momentul în care unica autoritate de reglementare în audiovizual trebuia să acţioneze, aplicând legea, împotriva dezinformărilor şi a atacurilor la adresa procurorilor şi a altor entităţi de presă", se arată în scrisoarea lui Valentin Jucan, care consideră că CNA este "răspunzător în foarte mare măsură pentru divizarea românilor". 

Fostul membru CNA subliniază: "Mai mult, este responsabil pentru tensiunile sociale tot mai pronunţate. Prin pasivitate sau şi decizii favorabile unor televiziuni de partid, Consiliul a tolerat, respectiv a încurajat, limbajul urii, punerea românilor unii împotriva celorlalţi şi a normalizat reacţii şi atacuri media de neacceptat împotriva justiţiei, toate acestea pentru a răspunde unor comenzi politice".

El le atrage atenţia preşedinţilor Comisiilor din Parlament: "Cred că ar trebui să vă îngrijoreze modul în care două posturi de televiziune, împotriva cărora românii au scandat, au susţinut şi susţin adevărate campanii de dezinformare şi manipulare având ca scop afectarea încrederii populaţiei în actul de justiţie, campanii care au făcut ca România să fie menţionată negativ în aproape toate rapoartele internaţionale privitoare la afectarea independenţei judecătorilor şi procurorilor. În egală măsură ar trebui să vă alarmeze faptul că CNA s-a făcut că nu vede aceste campanii, în ciuda legislaţiei clare, şi a ales să dispară din câmpul acţiunii legale tocmai când unele televiziuni falsificau realitatea în mod grobian pentru a putea fi justificată violenţa Jandarmeriei de la ultimele proteste".

Jucan continuă: "Ar trebui să vă mai îngrijoreze faptul că persoane cu funcţii în cabinetul personal al prim-ministrului fac afirmaţii lipsite de probe, acuzând posturi de televiziune, totul pentru a susţine o răfuială cu entităţi media care nu sunt obediente puterii politice. Atacurile, intimidările, dezinformările îndreptate împotriva RealitateaTV şi Digi24 sunt acţiuni care nu au nicio legătură cu normalitatea şi cu angajamentele României în contextul european. La fel ca acum câţiva ani, personaje aflate în conflict cu justiţia, ba chiar condamnate, promit ordonanţe de urgenţă care ar trebui să reducă la tăcere cele două posturi menţionate. Este scandalos cum aceste atacuri, susţinute de televiziunile puterii politice, sunt tolerate atât de vizibil de către Consiliul Naţional al Audiovizualului".

El susţine: "Modalitatea în care CNA se ascunde în spatele unor cereri de concedii în momente critice nu îmi este străină. Ca membru al Consiliului, m-am luptat exact cu astfel de tertipuri care aveau ca unic scop protecţia politică acordată unor posturi de televiziune. Evenimentele din ultimile săptămâni reclamă intervenţia de urgenţă a CNA iar dumneavoastră, ca preşedinţi ai comisiilor de resort din Senat şi Camera deputaţilor, consider că trebuie să asiguraţi funcţionarea corectă a Consiliului în interesul publicului, nu a unui partid sau a unui grup de interese din presă".

Valentin Jucan reaminteşte şefilor celor două Comisii din Parlament că au la dispoziţie "multe pârghii legale prin care puteţi clarifica aceste aspecte, prin care puteţi desluşi public motivele care stau la baza complicităţii CNA cu trusturi media abonate la încălcarea legii. Din păcate, o eventuală lipsă de reacţie din partea domniilor voastre vă va face părtaşi la dezastrul din audiovizual. Reacţionaţi, vă rog, chiar şi în acest ultim moment!". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.