Uniunea Scriitorilor din România anunţă, sâmbătă, decesul criticului literar Dan Cristea, director al revistei Luceafărul de dimineaţă, la vârsta de 81 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Uniunea Scriitorilor din România anunţă cu profundă tristeţe deosebită dispariţia dintre noi a criticului literar Dan Cristea, director al revistei Luceafărul de dimineaţă”, anunţă, sâmbătă, Uniunea Scriitorilor din România.

Dan Cristea s-a născut la 10 noiembrie 1942, în Bucureşti.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

În anul 1965 a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti. În 1992 a obţinut doctoratul (Ph.D.) în literatură comparată la Universitatea din Iowa (SUA).

A debutat publicistic în revista Contemporanul, în 1964. A fost redactor-şef al Luceafărul (din 2008) apărută apoi cu numele Luceafărul de dimineaţă fiind director al acesteia. A debutat editorial în anul 1974, cu volumul Un an de poezie (Editura Cartea Românească). Este autorul a numeroase volume de critică şi istorie literară: Arcadia imaginară (1977), Faptul de a scrie (1980 – Premiul pentru critică al Uniunii Scriitorilor din România), Version and Subversion – The Autobiographies of Benjamin Franklin, Henry Adams and Michel Leiris (1996), Versiune şi subversiune – paradoxul autobiografiei (1999; editia a II-a revazută, 2012), Autorul şi ficţiunile eului (2004 – Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucureşti), Poezia vie (2008), Citind cărţile de azi (2014), Caii lui Ahile şi alte eseuri (2016). Cronicile de la Snagov (2017), Alte cronici de la Snagov (2020).

Potrivit sursei citate, ultimul său volum a apărut în acest an: ”Noile cronici de la Snagov”.

Pentru opera sa de critic literar a primit numeroase premii şi distincţii între care Premiul Cartea Anului al Revistei România literară (2014), Premiul Naţional de Literatură (2019) şi Ordinul Naţional Serviciu Credincios în grad de ofiţer.

”Prin trecerea în eternitate a lui Dan Cristea, literatura română suferă o ireparabilă pierdere”, a mai transmis organizaţia.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.