Proprietarii majorităţii trusturilor de presă proguvernamentale din Ungaria au anunţat, miercuri, că îşi donează companiile unei fundaţii, înfiinţând astfel un conglomerat media de dreapta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

The Central European Press şi Fundaţia Media vor deţine canale de ştiri prin cablu, portaluri online de ştiri, tabloide şi ziare de sport, precum şi toate ziarele din Ungaria, mai multe staţiid e radio şi numeroase reviste, potrivit AP. 

Între brandurile care vor fi controlate de acestea figurează: Hir TV, Echo TV, Origo.hu, Nemzeti Sport, Bors, Magyar Idok şi Figyelo. 

Cea mai mare parte a publicaţiilor donate fundaţiei au fost achiziţionate sau fondate de aliaţi ai prim-ministrului Viktor Orban în ultimii ani. 

Unele s-au transformat din entităţi relativ independente în susţinători ai guvernului, făcând reclamă guvernului. Studiile internaţionale arată că, de la venirea lui Orban la putere în 2010, instituţiile de presă au decăzut în Ungaria. 

Agnes Urban, analist media la Mertek Media Monitor de la Budapesta, a spus că  în urma acestei mişcări din piaţa media, "nu mai are sens să vorbim despre libertatea presei în Ungaria" din cauza puterii pe care o va avea conglomeratul. 

"De acum înainte, va exista un control total asupra mass-media apropiată guvernului", a spus Urban. "Aceste companii concurau între ele pentru publicitatea de la stat, dar acum sistemul va fi mult mai centralizat şi mai ieftin de operat". 

"Cele câteva companii media independente se vor descurca mult, mult mai greu, dat fiind că vor avea un singur competitor uriaş", a concluzionat Urban. 

Attila Toth-Szenesi, editor-şef al site-ului index.hu, căruia i-a fost restricţionat drastic accesul la informaţii publice în aceşti ani de către guvernul lui Orban, a afirmat că această consolidare a mass-media de dreapta poate să ajute industria de publicitate să vadă mai clar pe cine susţine fiecare publicaţie în parte.

În acelaşi timp, a spus el, ar simplifica folosirea aceluiaşi conţinut editat central în toate publicaţiile controlate de fundaţie. 

Fundaţia, sau CEMPF, a anunţat că unul dintre scopurile ei este "să ajute supravieţuirea presei scrise din Ungaria"

Operaţiunile fundaţiei media vor fi conduse de Gabor Liszkay, un editor cunoscut pentru loialitatea faţă de Orban. 

În sondajele privind libertatea presei, publicate anual de Freedom Houseun, organizaţie cu sediul la Washington, Ungaria avea un scor de 23 din 100 în 2010 iar anul acesta a scăzut la 44, zero fiind cea mai bună clasare iar o sută cea mai slabă. Din 2012, Freedom House a descris presa din Ungaria "în parte liberă". 

Cele 10 companii care vor face parte din fundaţie şi-au donat publicaţiile gratis, chiar dacă valoarea comună estimată era probabil de 100 de milioane de dolari (88 de milioane de euro) sau mai mult. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.