Un vas chinezesc de porţelan uitat timp de decenii într-o mansardă, care a fost creat pentru împăratul Qianlong (1735-1796), a atins suma de 16,2 milioane de euro, marţi, în timpul unei licitaţii la Sotheby's Paris, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vasul Qianlong, cumpărat de un tânăr ofertant chinez prezent în sală a stabilit "record absolut pentru o operă vândută la Sotheby's Paris de la deschiderea pieţei pentru casele de licitaţie străine şi record pentru un porţelan vândut în Franţa", potrivit casei de licitaţie. 

Obiectul estimat între 500.000 şi 700.000 de euro este în perfectă stare de conservare şi prezintă decoruri policrome în care domină tonurile de roz. Este decorat cu un remarcabil peisaj populat de cerbi şi cocori înconjuraţi de pini şi de stânci acoperite de ceaţă. La bază figurează o "semnătură regală" în şase litere. 

"Acest vas este singurul cunoscut în lume cu astfel de detalii. Este o operă de artă majoră, este ca şi cum am decora un Caravaggio", a subliniat Olivier Valmier, comisarul de licitaţie specializat în arta asiatică, în timpul prezentării operei. 

Transportat la Sotheby's într-o simplă cutie de pantofi, vasul a fost achiziţionat în Franţa la sfârşitul secolului al XIX-lea şi "conservat" cu alte "chinezării" în mansarda casei de la ţară a unei familii care nu l-a apreciat. 

Doar patru vase cu acest tip de peisaj sunt cunoscute ca produse în atelierele imperiale. O piesă de formă şi stil similare, dar fără cocori, este conservată la Muzeul Guimet din Paris. 

Piesele imperiale din perioada Qianlong sunt în special căutate. Un bol din porţelan roz a fost vândut pentru 30,4 milioane de dolari în aprilie, la Sotheby’s Hong Kong. Un sigiliu imperial, datând din aceeaşi epocă, a stabilit un record mondial de 21 de milioane de euro în decembrie 2016 într-o licitaţie organizată la Paris. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.