Portretul unui bărbat al străzii, pictat de Jusepe de Ribera, a fost adjudecat la casa Daguerre din Paris contra sumei de 1,8 milioane de euro, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Găsit în Bretania şi expertizat de cabinetul de artă veche a lui Eric Turquin, tabloul "Un philosophe: l'heureux géomètre", de Jusepe de Ribera (1591-1652), a fost scos la vânzare de casa Daguerre.

O galerie suedeză a câştigat lucrarea pentru 1.400.000 de euro (1.800.000 de euro cu taxe incluse). Tabloul a fost estimat între 200.000 şi 300.000 de euro. A fost vândut cu un preţ de şapte ori mai mare decât estimarea. 

Ribera avea doar 20 de ani când a pictat acest tablou în 1610. Artistul, renumit mai ales pentru numeroasele portrete, trăia pe atunci la Roma şi nu era cunoscut drept marele pictor din Napoli. 

Această nouă descoperire a cabinetului Turquin a avut loc după cea a tabloului "Iudita tăind capul lui Holofern", atribuit maestrului italian Caravaggio, şi a "Christ Mocked", de Giovanni Cimabue. 

Reprezentând un filosof-topograf cu haine ponosite, "Ribera spune că inteligenţa nu este legată de aparenţă. Departe de reprezentările stereotipe ale marilor gânditori ai Antichităţii, cu barbă albă şi aparenţă nobilă, artistul preferă să redea un bătrân ridat, îmbărcat în zdrenţe", a subliniat pentru AFP Stéphane Pinta, expert la cabinetul Turquin, care a identificat această pictură. 

Acest personaj era un mdel profesionist de care se foloseau pictorii iar tânărul Ribera l-a reprezetat în şase alte tablouri. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.