Un tablou de Van Gogh, pictat la începutul carierei sale, a fost vândut la licitaţie pentru mai mult de 7 milioane de euro, la Paris, o premieră în ultimii 20 de ani, a anunţat luni casa de vânzări Artcurial, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Raccommodeuses de filets dans les dunes" (1882) a fost adjudecat la 7.065.000 de euro unui colecţionar american, opera de tinereţe fiind estimată între 3 şi 5 milioane de euro. 

Colecţionarul "l-a cumpărat după o luptă acerbă", a subliniat Artcurial.

Casa a calificat vânzarea "un eveniment", având în vedere că din ce în ce mai puţine opere ale lui Van Gogh sunt în circulaţie fie două sau trei pe an apar în licitaţii în toată lumea. 

Potrivit Artcurial, ar fi vorba de "un record mondial pentru un peisaj de Van Gogh, perioada olandeză, vândut la o licitaţie". 

Opera a fost pictată la începutul carierei pictorului olandez, pe când avea 29 de ani. 

"Pictat în august 1882, ea poartă toate premisele revoluţiei picturale a autorului "La nuit étoilée/ Nopţii înstelate", explică Artcurial. 

"Regăsim deja toate caracteristicile picturii lui Vincent van Gogh, în special trăsăturile peisagistice, cu pământul în prim-plan şi cerul foarte lucrat. Acest peisaj este mai mult decât remarcabil şi marchează parcursul esenţial al artistului", spune Bruno Jaubert, director asociat al departamentului de artă modernă de la Artcurial.

"Este singurul peisaj pictat de Van Gogh în această epocă, exemplu de influenţă a Şcolii de la Barbizon şi a Şcolii de la Haga", estimează expertul. 

Ulei pe carton, "Raccommodeuses de filets dans les dunes" a fost realizat în zona rurală din apropiere de Haga. 

Fostul proprietar, un colecţionar european, a împrumutat opera timp de opt ani, până în 2015, Muzeului Van Gogh din Amsterdam. 

Muzeele din Montreal şi de la Haga l-au prezentat succesiv între 1960 şi 2010. Înainte de vânzare, tabloul a fost expus la Artcurial, până pe 9 aprilie. Alte expoziţii sunt programate în următoarea perioadă la Bruxelles şi New York. 

Ultima vânzare la licitaţie a unui Van Gogh la Paris a avut loc la mijlocul anilor 1990: "Le Jardin à Auvers" a atins suma de 10 milioane de dolari. 

Luni seară, Artcurial a pus în vânzare şi patru lucrări ale lui Paul Gaugain, apărute pentru prima dată pe piaţă de la realizarea lor între 1876 şi 1887, şi care au făcut parte de atunci din colecţia Favre-Tassier.

Un portret de Claude Antoine Charles Favre, prieten de tinereţe al lui Gaugain, a fost cedat pentru 244.600 de euro, lucrarea fiind estimată între 180.000 şi 250.000 de euro. Un alt portret şi două picturi au fost adjudecate cu un preţ cuprins în estimare, iar un desen nu şi-a găsit cumpărător. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.