Un reporter Reuters a declarat, luni, Curţii din Myanmar că documentele pe care le-a obţinut şi de care este acuzat că ar fi încălcat secrete oficiale de stat ar fi fost "plantate" de un poliţist, care i-a înmânat hârtii pe care nu le-a căutat pentru a-l prinde. Ofiţerul a minţit atunci despre ceea ce s-a întâmplat, a spus el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit agenţiei de presă, Wa Lone, în vârstă de 32 de ani, care a început să aducă dovezi săptămâna trecută la Curtea din Yangon, a declarat, de asemenea, sub suspiciunea procurorilor că a urmat etica jurnalistică în ralatarea sa despre  un masacru al musulmanilor Rohingya anul trecut. 

Wa Lone şi colegul lui de la Reuters Kyaw Soe Oo, în vârstă de 28 de ani, se află în proces fiind acuzaţi de încălcarea legii privind secretul de stat şi pot primi o pedeapsă de până la 14 ani de închisoare. Ambii au pledat "nevinovat". 

În timpul audierii de luni, Wa Lone a spus în mod repetat că reporterii au fost încadraţi de poliţişti care le-au înmânat "fără să le ceară" documente cu câteva minute înainte de a fi arestaţi, pe 12 decembrie 2017. 

Şeful procurorilor, Kyaw Min Aung, i-acerut lui Wa Lone să-i explice dacă el crede că acele informaţii din documente ar putea fi dăunătoare pentru stat dacă sunt oferite insurgenţilor şi de ce a fost arestat cu aceste hârtii asupra sa. 

Wa Lone a spus că nu a examinat bine documentele înainte de a fi arestat, aşa că nu se poate exprima cu privire la conţinutul lor, precizând de mai multe ori că nu a încălcat legea mass-media din Myanmar. 

"Documentele găsite asupra mea mi-au fost date de caporalul de Poliţie Naing Lin pentru a ni se înscena arestarea", a declarat jurnalistul la tribunal. 

Naing Lin a depus mărturie înaintea audierilor, declarând că i-a întâlnit pe reporteri la restaurant pe 12 decembrie, însă nu le-a înmânat nimic. Wa Lone a afirmat la tribunal, luni, că Naing Lin a oferit o mărturie falsă. 

Procurorul Kyaw Min Aung nu a vrut să comenteze la finalul audierilor. 

La începutul acestei luni, avocaţii apărării au cerut respingerea cazului, susţinând că procurorii nu au reuşit să aducă suficiente dovezi în susţinerea acuzaţiilor. Ei au spus că jurnaliştii au fost arestaţi de poliţie într-o operaţiune înşelătoare care avea ca scop blocarea investigaţiei lor.

Purtătorul de cuvânt al Myanmarului, Zaw Htay, a refuzat să comenteze cazul. El a spus că justiţia este independentă, iar cazul va fi abordat conform legii.

La momentul arestării lor, în luna decembrie a anului trecut, reporterii lucrau la o anchetă privind uciderea a 10 musulmani Rohingya într-un sat din vestul statului Rakhine, în timpul unei intervenţii militare despre care agenţiile ONU au spus că a dus la strămutarea a 700.000 de Rohingya în Bangladesh.

Reporterii au spus că au fost arestaţi aproape imediat după ce au primit nişte documente într-un restaurant din nordul Yangon de la doi poliţişti pe care nu îi cunoşteau.

În luna aprilie, căpitanul de poliţie Moe Yan Neing a depus mărturie că un ofiţer a cerut subordonaţilor să îi dea documente secrete lui Wa Lone pentru a-l prinde pe reporter.

După această audiere, Moe Yan Neing a fost condamnat la un an de închisoare pentru că a încălcat disciplina impusă în poliţie şi a vorbit cu Wa Lone.

Scriitori, jurnalişti şi activişti ai drepturilor omului din întreaga lume au făcut front comun pentru cei doi reporteri închişi, iar ONU şi oficiali ai mai multor ţări vestice au cerut eliberarea lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.