Muzeul Naţional de Arheologie din Atena, în Grecia, a inaugurat în luna mai expoziţia "The countless aspects of Beauty", ocazie cu care echipa ştiinţifică a recreat un parfum milenar, purtat de bărbaţi şi femei în Antichitate. Expoziţia poate fi vizitată până la 25 mai 2019.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru arheologii muzeului din Atena a fost un vis să recreeze, pe baza documentelor milenare, un parfum din Antichitate. Visul a devenit realitate, iar parfumul poate fi văzut şi mirosit în cadrul expoziţiei dedicată frumosului care va fi deschisă până la în 25 mai 2019. O expoziţie reflectată pentru ca "toate simţurile vizitatorilor să fie stimulate", mărturiseşte directoarea instituţiei, Maria Lagogianni pentru AFP. 

Echipa de oameni de ştiinţă a Muzeului Naţional de Arheologie din Atena s-a asociat cu marca de cosmetice naturale greceşti Korres pentru a elabora acest parfum, "Aphrodite’s Rose".

Experţii au lucrat 18 luni pentru a recreea parfumul, plecând de la surse textuale obţinute din toate bibliotecile Greciei. Compuşii acestui parfum au fost consemnaţi în Antichitate pe tablete de teracotă, pe care erau trecute activităţile comerciale din palatele miceniene. 

Lena Korres, chimist şi co-fondator al brandului Korres, a relatat pentru AFP că două surse antice au fost în principal studiate pentru a obţine o distilare cât mai apropiată de tehnicile ancestrale. 

Lucrările filosofului Teofrast şi ale botanistului şi farmacistului din Antichitate Dioscorides au fost studiate pentru a ajunge la amestecul corect al diferitelor ingrediente. Un obstacol a fost găsirea de către experţi a plantelor necesare elaborării parfumului, în special Alkanna, care îi conferă faimoasa culoare roşie. Plante şi rădăcini au fost descoperite pe întreg teritoriul grecesc. 

După 18 luni, rezultatul poate fi mirosit la Muzeul Naţional de Arheologie. "Aphrodite’s Rose" (trandafirul Afroditei) are culoarea roşie, aromă de trandafir, coriandru şi salvie. Lena Korres spune că pentru ea, în calitate de "este o experienţă magică să pot crea aromele noastre ancestrale". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.