Un olandez cunoscut ca „Indiana Jones al lumii artistice” a găsit un tabloul al lui Pablo Picasso care a fost furat în urmă cu 20 de ani, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tabloul „Buste de Femme (Dora Maar)”, pictat în 1938, a fost furat de pe iahtul şeicului saudit Abdul Mohsen Abdulmalik Al-Sheikh, în 1999.

Valoarea picturii este estimată acum la 25 de milioane de euro.

Dora Maar a fost una dintre iubitele şi muzele lui Picasso. Tabloul care o înfăţişează a fost păstrat în casa artistului până în 1973, când a murit.

Arthur Brand a devenit cunoscut la nivel internaţional anul trecut, când a dat de urma unui mozaic bizantin care îl reprezenta pe Sfântul Marc, furat în anii 1970 dintr-o biserică din Cipru.

În 2015, el a găsit două statui din bronz realizate de sculptorul nazist Joseph Thorak, cunoscute ca „Hitler's Horses”.

Despre tabloul lui Picasso el a declarat: „Toată lumea a presupus că a fost distrus - asta se întâmplă cu 90% din lucrările de artă furate, pentru că nu pot fi scoase la vânzare”.

Căutarea lui Brand a început în 2015, după ce a auzit că „un Picasso furat de pe un vas” circula în lumea interlopă din Olanda, deşi nu ştia despre ce lucrare era vorba.

După ce a aflat despre ce operă era vorba, el a putut să transmită apeluri către cei care ar fi putut cumpăra-o fără să fie atenţi. La începutul acestei luni, a primit un răspuns. 

„Doi bărbaţi, reprezentanţi ai unui om de afaceri olandez, m-au contactat spunându-mi că tabloul se află la clientul lor. El nu ştia ce să facă. Credea că Picasso este parte dintr-o tranzacţie legitimă. S-a dovedit că tranzacţia a fost, dar nu şi metoda de plată”.

Bărbaţii i-au adus tabloul la apartamentul lui din Amsterdam, învelit într-un cearceaf.

Reprezentanţi ai poliţiei din Franţa şi Olanda au spus că nu îl vor pune sub acuzare pe cel mai recent proprietar al picturii, care se află acum în custodia unei companii de asigurări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.