Medicii britanici au creat un nou test sangvin care deschide calea spre personalizarea tratamentelor contra depresiei, deoarece îi ajută pe medici să aleagă cel mai bun medicament pentru pacienţii diagnosticaţi cu această afecţiune, informează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În prezent, medicii trebuie să efectueze mai multe încercări înainte de a găsi medicamentul potrivit şi, din acest motiv, în jumătate dintre cazuri primul tip de antidepresiv prescris nu are efect.

Cercetătorii de la King's College London spun că analiza sângelui pacientului ar putea contribui la identificarea unui tratament mai eficient.

Pacienţii depistaţi pozitiv la testele de identificare a inflamaţiilor au nevoie de o terapie mai agresivă încă de la începutul tratamentului, spun autorii studiului. 

Până acum, oamenii de ştiinţă au încercat acest test sangvin pe un număr relativ mic de voluntari - 140 de persoane diagnosticate cu depresie. 

Ei spun că au nevoie însă de un număr mai mare de voluntari pentru a verifica validitatea metodei lor de tratament.

Noul test sangvin, descris într-un studiu publicat în Journal of Neuropsychopharmacology, reprezintă etapa finală a mai multor ani de cercetări medicale. 

Testul analizează doi markeri inflamatori specifici - MIF (macrophage migration inhibitory factor) şi interleukin-1beta.

În acest studiu, pacienţii ce prezintă concentraţii ridicate pentru aceşti markeri răspund mai puţin eficient la antidepresivele convenţionale SSRI (inhibitor selectiv de ruptură de serotonină) şi antidepresivele triciclice. 

Profesorul Carmine Pariante, coordonatorul studiului, spune că noul test ar putea deschide drumul spre dezvoltarea unor tratamente indivizualizate.

”Aproximativ o treime dintre pacienţi au aceşti markeri inflamatori şi acestea sunt persoanele pe care am putea să le încurajăm să accepte tratamente mai agresive”, a declarat coordonatorul studiului. 

Antidepresivele sunt medicamente sigure, însă pot să genereze anumite efecte secundare. 

Medicii consideră că inflamaţiile reprezintă un fel de răspuns al organismului faţă de stres, dar, în mod paradoxal, ele stau în calea tratamentului cu medicamente. 

Inflamaţiile puternice pot să interfereze cu aceleaşi procese biologice care sunt cruciale pentru ca antidepresivele să aibă efect. 

Profesorii britanici doresc să testeze o nouă teorie, pentru a vedea dacă administrarea de medicamente antiinflamatorii în combinaţie cu anumite antidepresive ar putea avea efecte benefice asupra pacienţilor. 

Experţii au dezvăluit, de asemenea, că medicaţia nu este singura soluţie atunci când este vorba de controlarea depresiei. 

Medicii recomandă persoanelor care suferă de depresie să încerce să rămână cât mai active şi cât mai ocupate, atât fizic, cât şi social. 

Grupurile de întrajutorare ar putea fi şi ele utile, deoarece împărtăşirea experienţelor personale şi întâlnirile cu alte persoane care se confruntă cu aceleaşi probleme ar putea contribui la atenuarea bolii.

Deşi medicamentele ajută, ghidul de practici medicale promovat de Sistemul Naţional de Sănătate din Marea Britanie afirmă că pacienţilor trebuie să le fie oferite şi alte tipuri de terapii, în plus faţă de medicamentele antidepresive. 

Printre aceste terapii se află terapia cognitivă behavioristă (pentru a combate gândurile negative) şi antrenamentul de conştientizare (de concentrare şi apreciere a prezentului).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.