Un nou comitet va desemna Premiul Nobel pentru Literatură în 2019 şi 2020, a anunţat luni televiziunea suedeză SVT, citată de agenţia Xinhua.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Academia Suedeză, în colaborare cu Fundaţia Nobel, a decis să formeze un nou Comitet Nobel. Acesta este format din zece membri, dintre care cinci sunt de la Academia Suedeză - Per Wastberg, Horace Engdahl, Kristina Lugn, Anders Olsson şi Jesper Svenbro.

În plus, cinci experţi externi vor fi în comitet - Mikaela Blomqvist, Rebecka Karde, Kristoffer Leandoer, Henrik Petersen şi Gun Britt Sundstrom. Potrivit SVT, toţi membrii externi sunt autori şi critici literari. 

Directorul executiv al Fundaţiei Nobel, Lars Heinkensten a scris într-un comunicat de presă că cei cinci noi membri reprezintă un pas în restaurarea legitimităţii Academiei Suedeze. 

"Prin faptul că au fost acceptaţi cinci membri independenţi, ne distanţăm de evenimentele care au avut loc anul trecut", a spus Heinkensten în comunicat, citat de SVT.

"Este trist că anul acesta nu va fi acordat premiul Nobel pentru Literatură. De aceea este uimitor să lucrezi în acest comitet şi să salvezi premiul pentru anii următori. Aproape prea bun ca să fie adevărat", a spus Kristoffer Leandoer. El este unul dintre membri externi care face parte din noul comitet. 

Academia Suedeză se confruntă cu o criză în urma scandalului sexual în care a fost implicată. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.