Un muzeu din Madrid este forţat de statul american să restituie un tablou de Pissarro familiei unei evreice care a fost nevoită să îl vândă în 1939 unui evaluator de artă nazist, pentru a putea fugi din Germania, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tabloul "Rue Saint-Honoré, Après-midi, Effet de Pluie” (1897), de Camille Pissarro, a fost vândut la finalul anilor 1930 pentru 360 de dolari.

Doi dintre strănepoţii lui Lilly Cassirer ar putea da în judecată Museo Thyssen-Bornemisza, pentru a le fi returnată opera de artă.

Decizia luată luni de procurorii federali reactivează o dispută începută în urmă cu 16 ani, după ce familia Cassirer a aflat că opera lui Pissarro, a cărei valoare se ridică la 40 de milioane de dolari, se află expusă la muzeul din Madrid, care o găzduieşte din 1992.

Curtea de apel a transmis că rămâne o întrebare deschisă dacă muzeul a ştiut că pictura a fost furată atunci când a achiziţionat-o, în 1993, odată cu o colecţie de artă a baronului Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza, pentru care a plătit 338 de milioane de dolari.

Ea susţine că preţul plătit este mult sub estimarea colecţiei - 1 - 2 miliarde de dolari -, iar baronul ar fi ştiut că a primit un chilipir când a cumpărat tabloul de Pissarro de la un dealer de artă din New York, pentru 275.000 de dolari, în 1976.

Judecătorul Carlos Bea a spus că Lilly Cassirer nu a insistat asupra faptului că tabloul îi aparţine atunci când guvernul german i-a plătit, în 1958, 120.000 de mărci pentru pierderea picturii, despre care nu se ştia unde se află.

Curtea de apel din Psadena a trimis cazul la o instanţă superioară din Los Angeles, care l-a refuzat în 2015.

Avocatul fundaţiei care se ocupă de muzeu, Thaddeus Stauber, a transmis printr-un e-mail că baronul şi muzeul au achiziţionat tabloul cu bună credinţă. ”Suntem încrezători că dreptul de proprietate al fundaţiei asupra picturii va fi încă o dată confirmat”, a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.