Un bicorn (pălărie bărbătească în două colţuri, n.r) atribuit împăratului Napoleon, găsit pe câmpul de bătălie de la Waterloo, a fost adjudecat la o licitaţie organizată în oraşul Lyon, contra sumei de 350.000 de euro, cu taxe incluse, unui colecţionar, anunţă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 15 ani de domnie, Napoleon a folosit în jur de 120 de astfel de pălării. Nouăsprezece au fost identificate, între care şi cea vândută la licitaţie. 

"Este vorba despre o pălărie care a fost în mod tradiţional atribuită lui Napoleon. Ea ar fi fost găsită pe câmpul de luptă de la Waterloo de un căpitan olandez şi a fost transmisă din generaţie în generaţie, până la sfârşitul secolului trecut, când a fost vândută actualului proprietar care este un colecţionar francez de obiecte istorice", a povestit Étienne De Baecque, comisarul licitaţiei casei De Baecque et Associés.

"Este o pălărie destul de simplă, din fetru, ca toate cele purtate de Napoleon. Se pot vedea urmele trecerii timpului, câteva uzuri. Există câteva elemente caracteristice: Napoleon nu suporta căptuşeala care era deci întotdeauna scoasă", adaugă el. 

Pus în vânzare la preţul de 25.000 de euro, bicornul a fost vândut într-o cutie din lemn în care a şi fost prezentat la Expoziţia Internaţională de la Bruxelles din 1897. 

Preţul obţinut pentru această pălărie nu s-a apropiat de cel din 2014 când un industriaş sud-coreean a cheltuit 1,8 milioane de euro pentru o pălărie de acelaşi tip. Acel bicorn se afla într-o stare mult mai bună de conservare, provenind din colecţia familiei princiare de Monaco. 

În noiembrie 2017, o frunză de laur din aur care cântărea doar zece grame şi care urma să fie aplicată pe coroana lui Napoleon, în 1804, a fost vândută la o licitaţie la Fontainebleu pentru 625.000 de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.