Mai multe opere de artă stradală au depăşit, joi, suma de 100.000 de dolari în timpul licitaţiei colecţiei actorului american Robin Williams la Sotheby's New York, iar un Banksy a fost adjudecat pentru 735.000 de dolari, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vânzarea, care a totalizat 6,1 milioane de dolari, a conţinut peste 300 de piese, obiecte din lumea cinematografiei, numeroase ceasuri şi opere de artă modernă. 

Colecţia a fost alcătuită de Robin Williams, decedat în 2014, şi cea de-a doua soţie a sa, Marsha. 

Pânza "Happy Choppers" (2006) a graficianului britanic Banksy, care nu şi-a dezvăluit adevărata identitate niciodată, a atins unul dintre preţurile cele mai ridicate din istorie pentru o operă de artă stradală, 735.000 de dolari. 

Cu toate acestea nu este un record pentru Banksy, al cărui tablou "Keep it Spotless", inspirat de o operă a lui Damien Hirst, a fost adjudecat la 1,87 de milioane de dolari în 2008, la New York.

Două alte lucrări ale artistului de stradă au trecut pragul sumei de 100.000 de dolari, "Heavy Weaponry" (137.500 de dolari) şi "Christ with Shopping Bags" (100.000 de dolari).

Alţi reprezentanţi ai artei stradale, americanul Shepard Fairey şi francezul Invader au atins de asemenea această sumă, cu "Arab Woman" (112.500 de dolari) şi "Rubik Scarface Palms" (100.000 de dolari).

În ansamblul licitaţiei, preţul cel mai mare, adică 795.000 de dolari, a fost oferit pentru un desen intitulat "Der San Salvathor", al pictorului elveţian Adolf Wölfli (1864-1930), considerat drept un maestru al artei brute.

Printre loturile din lumea cinematografiei, o pânză pictată de Gus Van Sant, regizorul peliculei "Good Will Hunting", şi care apare în film, a fost adjudecată la 90.000 de dolari, adică de 60 de ori mai mult decât estimarea făcută de Sotheby's. 

O parte din suma strânsă în urma licitaţiei va fi donată organizaţiilor nonguvernamentale, precum Wounded Warrior Project (pentru răniţilor de război) sau la Juilliard, prestigioasa şcoală de muzică, teatru şi dans din New York.

Actor de succes, premiat cu Oscar în 1998 pentru rolul secundar din "Good Will Hunting", Robin Williams s-a sinucis în 2014 la vârsta de 63 de ani. Cu câteva luni înainte aflase că suferea de Parkinson.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.