Unul dintre cele trei autoportrete de Rembrandt, deţinut de un particular, a fost vândut la licitaţie pentru mai mult de 14 milioane de lire sterline, la Sotheby's Londra, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lucrarea a fost estimată între 12 şi 16 milioane de lire sterline (13 şi 18 milioane de euro). După şase minute de licitaţie, ea a fost achiziţionată contra sumei de 14,5 milioane de lire sterline (16 milioane de euro).                

Este un record pentru un autorportret de Rembrandt vândut la licitaţie, detronându-l pe precedentul de 6,9 milioane de lire sterline stabilit de un autoportret al artistului vândut în 2003, a subliniat Sotheby's într-un comunicat. 

Tabloul de 15 centimetri pe 20 cm, semnat şi datat în 1632 de marele maestru flamand, îl reprezintă la vârsta de 26 de ani în ţinută de ceremonie, îmbrăcat în negru cu pălărie de fetru şi un guler de dantelă albă. 

Tabloul nu a fost autentificat decât în 1996, după o analiză care a arătat că a fost realizat pe acelaşi lemn de stejar ca suportul unui portret creat de Rembrandt prietenului său Maurits Huygens.

Potrivit lui George Gordon de la Sotheby's, ţinuta formală, puţin obişnuită printre zecile de autoportrete ale artistului, sugerează că ar fi vrut poate să se prezinte în cea mai bună lumină în contextul în care o curta pe cea care avea să-i devină muză şi soţie, Saskia van Uylenburgh, cu scopul de a-i convinge părinţii că era o partidă bună.

Realizat imediat după stabilirea sa la Amsterdam, tabloul a fost folosit drept carte de vizită şi le arăta potenţialilor clienţi situaţia înfloritoare a pictorului.        

Potrivit lui Gordon, el a fost pictat într-un timp foarte scurt, căci fundalul nu era încă uscat când artistul şi-a pus semnătura. 

Cu un calendar afectat de pandemia de coronavirus, Sotheby's a decis să organizeze într-o singură seară o vânzare care a reunit 500 de piese din toate epocile, de la maeştrii până la contemporani.             

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.