TVR 1 va difuza sâmbătă, de la ora 23.10, o dezbatere înregistrată organizată de Televiziunea Română şi Radio România pe tema finanţării serviciilor publice de radio şi televiziune, în contextul adoptării de către Parlament a propunerii legislative privind eliminarea taxei radio-TV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dezbaterea, cu titlul ”TVR şi Radio România, între public şi politic. Cine plăteşte?", moderată de jurnaliştii Irina Păcurariu (TVR) şi Radu Croitoru (SRR), a reunit, în studiourile TVR, reprezentanţi ai societăţii civile, personalitati ale mediului academic, ai sindicatelor,  jurnalişti din TVR, din Radio Romania, dar şi din alte instituţii de presă, formatori de opinie, jurişti, economişti, analişti media, precum şi foşti şi actuali manageri ai celor două instituţii.

Printre cei 60 de invitaţi prezenţi la dezbatere, au exprimat puncte de vedere: Irina Radu, Preşedinte-Director General al TVR, Ovidiu Miculescu, Preşedinte-Director general al SRR, foşti directori generali ai TVR Răzvan Theodorescu şi Alexandru Lăzescu, Ioana Avadăni (CJI); jurnaliştii Ioan M. Ioniţă, Adrian Ursu, Florin Iaru şi Mircea Vasilescu, Horia Andreescu (dirijor), academicianul Sabina Ispas, Radu F Alexandru, Stefan Gheorghiu (Credidam); economistul Radu Soviany;  Gheorghe Iancu (profesor în drept constituţional) şi Ion Popescu (Confederaţia sindicală Meridian).

Participanţii au dezbătut oportunitatea eliminării taxei radio-TV şi implicaţiile pe care le-ar avea decizia Parlamentului, dacă legea ar fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Au fost analizate posibile efecte, dar şi alternative pentru păstrarea taxei.

”Cu toţii au încearcat să răspundă întrebărilor: dacă TVR şi Radio Romania mai pot exista fără taxă şi, mai ales, dacă îşi mai pot îndeplini misiunea publică în condiţii de independenţă faţă de clasa politică in situaţia în care finanţarea va veni direct de la bugetul de stat”, au transmis reprezentanţii TVR.

Într-o altă dezbatere, organizată de asociaţia ActiveWatch, care a avut loc joi, la Biblioteca Naţională, membri din Consiliile de Administraţie ale Televiziunii Române şi radioului public, reprezentanţi ai organizaţiilor de media şi membri ai societăţii civile i-au cerut preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament, dar şi la Curtea Constituţională legea care prevede eliminarea taxei radio-TV.

Răzvan Martin, reprezentant ActiveWatch a spus, la începutul dezbaterii, că este necesară regândirea legii de funcţionare a Televiziunii Române şi a radioului public.

Cristi Godinac, preşedintele sindicatului român al jurnaliştilor MediaSind, a spus că prin eliminarea taxei radio-TV se încearcă politizarea totală a celor două instituţii media publice, care erau deja politizate prin modul de numire a celor două conduceri şi subfinanţare. Schimbarea legislativă încalcă Constituţia, întrucât nu mai poate fi asigurată independenţa instituţiilor media publice.

”Rugămintea noastră şi a partenerilor externi este să nu promulgaţi această lege, să o retrimiteţi spre revizuire la Parlament, să o arătaţi şi la Curtea Constituţională şi mai avem o rugăminte: împreună cu ActiveWatch, organizaţiile profesionale importante din mass media, de ani de zile încercăm să modificăm legea de organizare şi funcţionare a celor două instituţii, pentru că nu funcţionează lucrurile, sunt politizate”, a spus Cristi Godinac.

Gabriel Giurgiu, membru al CA al TVR, a spus că eliminarea taxei radio-TV ar fi o ameninţare în primul rând pentru că ar duce subfinanţarea la cote insuportabile.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 25 octombrie, în unanimitate, în calitate de for decizional, proiectul de lege al PSD privind eliminarea unor taxe nefiscale, printre care şi cea Radio-TV.

Legea a trecut cu 225 de voturi, fiind unanimitate. Pentru proiect au votat inclusiv liberalii, care au anunţat că legea, "în ansamblu", este bună, dar critică eliminarea unor taxe, precum cea a taxei radio-TV şi a celei pentru paşapoartele temporare, care ar încuraja eliberarea lor şi ar putea crea probleme pentru regimul vizelor în state, precum SUA şi Japonia.

Prin vot, deputaţii au votat practic renunţarea la articolul privind eliminarea taxei radio-TV. Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi, astfel încât s-a votat din nou forma iniţială a legii, aşa cum a venit de la Senat, în care este prevăzută eliminarea taxei radio-TV.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.