Celebrul Turn din Pisa a încetat uşor să se mai încline şi chiar s-a redresat puţin, graţie lucrărilor de inginerie începute pentru a salva acest monument medieval devenit o atracţie turistică majoră în centrul Italiei, au anunţat miercuri experţii, citaţi de France info.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul de supraveghere al Turnului din Pisa, înfiinţat pentru a supraveghea evoluţia lucrărilor de restaurare, a anunţat într-un comunicat de presă că, după 17 ani de observare, "Turnul din Pisa este stabil şi înclinarea sa a scăzut uşor". 

Potrivit lui Nunziante Squeglia, profesor de inginerie la Universitatea din Pisa, citat de presa italiană, monumentul de 58 de metri înălţime s-a redresat cu 4 centimetri. 

Grupul de supraveghere a fost înfiinţat după importante lucrări conduse între anii 1993 şi 2001, desfăşurate sub conducerea lui Michele Jamiolkowski, un inginer polonez naturalizat italian, pentru a salva turnul care risca să se prăbuşească. 

Turnul a fost închis publicului pe durata lucrărilor, care au costat mai mult de 28 de milioane de euro. Cea mai cunoscută clopotniţă din lume, care se înclina cu 4,50 de metri faţă de axa ei verticală a putut fi redresată cu 40 de centimetri. 

Dar este improbabil ca turnul să se redreseze complet, pentru că nu a fost niciodată drept. 

Construcţia sa a început în august 1173 şi a început să se încline de la primele etaje terminate şi a continuat să se încline şi mai mult după terminare în 1372. 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.