Ministrul Culturii Raluca Turcan a explicat, sâmbătă, referitor la ordonanţa privind reducerea cheltuielilor că au fost făcute modificări substanţiale pentru a oferi garanţia că instituţiile de cultură nu sunt puse în pericol, ci dimpotrivă acestea să fie ajutate să îşi eficientizeze activitatea. Ea a adăugat că a fost introducă o excepţie în proiectul de act normativ pentru ca instituţiile de cultură care au sub 50 de angajaţi sau sunt înfiinţate prin legi date de Parlament şi cele care funcţionează pe bază de donaţii sau susţin identitatea naţională să nu fie comasate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În primul rând votul a fost pe trei proiecte normative, unul de măsuri fiscale, unul de reajustare a cheltuielilor bugetare şi unul care deocamdată este la nivel de principiu de combatere a evaziunii fiscale. În cadrul acestei şedinte şi luările mele de poziţie în interiorul partidului, trebuie să vă spun că s-au axat foarte mult pe priorităţile pe care le am acum în calitate de ministru al Culturii. După cum bine cunoaşteţi, în ultima perioada s-a vehiculat destul de mult că prin ordonanţa de reducere a cheltuielilor bugetare cultura va fi îngenuncheată şi că se vor desfiinţa instituţii de cultură şi că practic vom fi părtaşi la demolarea identităţii naţionale. Or, din momentul în care s-a deschis acest subiect, al reducerii cheltuielilor, am avut un dialog permanent şi cu ministrul Finanţelor şi cu prim-ministrul, astfel încât partea de cultură să fie încadrată în obiectivul general de a eficientiza anumite instituţii şi de a ne apropia de public”, a afirmat Raluca Turcan, întrebată sâmbătă la Digi 24 despre ordonanţa privind reducerea cheltuielilor şi cum va impacta instituţiile de cultură din România.

Ministrul Culturii a adăugat că preocuparea este ca instituţiile de cultură să nu fie desfiinţate şi a oferit asigurări că acest lucru nu se va întâmpla. Turcan mai spune că ordonanţa a fost modificată substanţial, astfel încât să existe garanţia că instituţiile de cultură nu sunt puse în pericol, ci ajutate să îşi eficientizeze activitatea.

„Şi atunci, pe partea aceasta, vă spun că, comparativ cu proiectul care a fost vehiculat într o primă etapă pe partea de cultură şi identitate naţională, ordonanţa a beneficiat de modificări consistente, astfel încât să avem garanţia că instituţiile de cultură nu sunt puse în pericol, ci, dimpotrivă, sunt ajutate să îşi eficientizeze şi să se deschidă către către public, să şi eficientizeze activitatea. De ce vă spun lucrul acesta odată? Pentru că am reuşit să în dialogul cu ministrul Finanţelor şi cu prim-ministru, să eliminăm acea referire legată de finanţarea instituţiilor de cultură în subordinea autorităţilor locale, care era limitată iniţial la un procent, în funcţie de veniturile proprii”, a mai spus Turcan.

Referitor la subiectul comasării unor instituţii de cultură, dacă există sub 50 de angajaţii, a fost introdusă o excepţie şi anume instituţiile de cultură înfiinţate prin legi de către Parlament sau cele care funcţionează pe baza de donaţii sau susţin identitatea naţională să fie exceptate de la comasare. Ea a adăugat că aceste comasări vor fi făcute, pentru instituţiile de cultură care nu intră sub incidenţa acelei excepţii, până la 1 ianuarie 2025.

„După aceea, în legătură cu subiectul comasare instituţii de cultură, dacă există un număr de angajaţi sub 50, aici am reuşit să introducem o excepţie. Instituţiile de cultură care sunt înfiinţate prin legi de către Parlament sau care funcţionează pe bază de donaţii sau au un caracter unic şi susţin identitatea naţională să fie exceptate de la comasare, iar dacă mai sunt situaţii în care este nevoie să se intervină, să putem să o facem pe bază de memorandum, să spunem. Acestea sunt preocupările cele mai mari şi, de asemenea, mai era o grijă”, a completat Raluca Turcan.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.