Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” Sibiu prezintă seria de autor „Trilogia Ispirescu”. Construită ca un spectacol de teatru radiofonic în regia Evei Labadi, seria reuneşte poveştile „Fata săracului cea isteaţă”, „Lupul pârcălab” şi „Ţapul şi şarpele”. Fişierele audio pot fi accesate gratuit pe teatrulgong.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele mai îndrăgite poveşti româneşti prind viaţă prin interpretarea actorilor Teatrului „Gong” din Sibiu, pornind de la forţa dialogului articulat prin muzică şi efecte sonore, fără a avea nicio imagine vizuală.

„Poveştile audio au fost create ca o alternativă teatrală în pandemie şi am hotărât să continuăm acest proiect demarat iniţial cu poveştile lui Creangă.”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii şi Tineret din Sibiu.

„Fata săracului cea isteaţă” 
În distribuţie: Angela Páskuy, Andrei Hansel, Anton Balint, Jenő Major, Gabriela Mitrea, Lucia Barbu, Daniela Dragomir, Adrian Prohaska.


Într-un sat, nu foarte îndepărtat era un ţăran foarte bogat, dar nu avea o inimă prea mare. Şi tot acolo în sat era şi un ţăran foarte sărac, care, pe cât de sărac era el, pe atât de isteaţă era fiica lui. Fata săracului ajunge în urma conflictului dintre cei doi ţărani să se mărite cu boierul satului, un bărbat puternic, cu o judecată dreaptă, dar care o pune la mai multe încercări.

„Lupul pârcălab”
În distribuţie: Claudia Stühler, Claudiu Fălămaş, Jenő Major.
Neam de neamul lupului nu a fost pârcălab, până când un măgar, ce voia să scape din dinţii lupului s-a hotărât să îl păcălească. Astfel că, lupul din vânător ajunge vânat.

„Ţapul şi şarpele”
În distribuţie: Adrian Prohaska, Raluca Pavel, Daniela Dragomir.
Oare poate un şarpe să fie prieten cu un ţap? Morala acestei poveşti ne spune că, oricât de multă nevoie de ajutor au unele persoane, nu trebuie lăsate să profite de noi. Şarpele a vrut doar să îl păcălească pe ţap, dar acesta nu a picat în farsa şarpelui: „mie îmi place prietenia, dară sa fie dreaptă”.

Înregistrările au fost operate de Dan Caras, la sediul Teatrului „Gong” din Sibiu, iar montajul audio a fost realizat de Alexandru Uncruţiu, în Timişoara.

Petre Ispirescu, celebru, în special, pentru poveştile culese din folclorul românesc, s-a născut în Bucureştiul anilor 1830. Mereu a spus că talentul său pentru scris şi povestit l-a dobândit de la mama sa, o modestă ardeleancă, cu darul povestirii.

De asemenea, părinţii şi educatorii pot accesa gratuit alte peste 290 de fişiere audio în „Meniul cu poveşti şoptite” de pe teatrulgong.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.