Trei jurnalişti vietnamezi au fost condamnaţi, marţi, la mai mult de zece ani de închisoare fiecare pentru „propagandă împotriva statului”, potrivit Variety.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pham Chi Dung, Nguyen Tuong Thuy şi Le Huu Minh Tuan, importanţi membri ai Independent Journalists Association din Vietnam, au fost acuzaţi de „fabricarea, stocarea, răspândirea de informaţie, materiale, elemente care conţin informaţii denaturate despre guvernul poporului”.

După un proces de jumătate de zi, Dung a primit 15 ani de închisoare, iar Thuy şi Tuan, câte 11 ani.

Ei au scris articole pentru „a denatura şi defăima administraţia populară, pentru a încălca interesele Partidului Comunist din Vietnam şi statului”, a transmis într-un comunicat Ministerul Securităţii Publice.

Le Huu Minh Tuan (cunoscut drept Le Tuan) a scris articole pe teme ca protestele din Hong Kong şi societatea civilă din Rusia. El a fost arestat în iunie 2020.

Controlul statului vietnamez asupra presei este, în general, foarte riguros. „Chiar şi după standardele lor nespus de represive, severitatea acestor sentinţe arată nivelul atins de cenzorii din Vietnam”, a spus directorul adjunct regional al Amnesty International, Emerlynne Gil.

Adjunctul Human Rights Watch din Asia, Phil Robertson, a spus: „Dacă partidul de la putere este atât de sigur de conducere, ar trebui să îşi demonstreze încrederea prin respectarea drepturilor civile şi politice, să pună capăt controlului strict al presei şi să permită jurnaliştilor independenţi să îşi exprime liber opiniile, nu să îi reducă la tăcere prin arestări şi condamnări mari la închisoare”.

Pe Twitter, ONG-ul a transmis: „Democraţia moare fără libertatea a exprimării şi a presei şi fără munca jurnaliştilor independenţi ca aceştia trei care îndrăznesc să dezvăluie infracţiuni şi cer reforme pentru a opri abuzul de putere”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.