Filmul "Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not", de Adina Pintilie, premiat cu Ursul de Aur la Berlinală în 2018, va fi lansat în cinema în Statele Unite, pe 11 ianuarie, la MoMA - Muzeul de Artă Modernă din New York.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MoMA este unul dintre cele mai importante muzee de artă ale lumii şi un influent promotor al libertăţii de expresie, iar în colecţiile sale sunt păstrate operele unor artişti emblematici precum Van Gogh, Picasso, Brâncuşi, Andy Warhol, Marina Abramovic.

Filmul Adinei Pintilie a fost primit cu entuziasm de presa americană şi de cei mai importanţi critici din SUA. Cotidianul The New York Times a publicat o cronică a filmului: "Ghidat de intuiţie, emoţie şi interogare filosofică, "Touch Me Not" explorează ce înseamnă, cum este şi de ce e important să trăieşti în interiorul unui corp. O experienţă neliniştitor de intensă, uneori dificil de confruntat, apoi şi mai dificil de uitat. (...) O meditaţie despre natura corporalităţii care examinează puzzle-urile şi paradoxurile intimităţii, reuşind nu doar să transceandă categoriile normative legate de gen şi sexualitate, ci şi să pună în discuţie, într-un mod impresionant, înseşi limitele limbajului cinematografic, să pătrundă dincolo sau măcar să conteste impenetrabila graniţă stabilită de însuşi ecranul de cinema", A.O. Scott.

"Touch Me Not" va avea premiera oficială în cinematografele din România începând cu 15 martie, urmând să fie lansat în alte peste 25 de ţări pe parcursul anului 2019.

În contextul lansării cinematografice în SUA, MoMA găzduieşte dezbaterea publică "Touch Me Not - The Politics of the Body" (Politicile Corpului), care oferă publicului oportunitatea de a participa la o conversaţie extinsă cu protagoniştii filmului. Christian Bayerlein şi Grit Uhlemann, pasionaţi activişti pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi, alături de autoarea filmului Adina Pintilie şi producătoarea Bianca Oana, vor discuta cu publicul american despre subiectele sensibile şi de actualitate explorate în film. Prezenţa echipei filmului la MoMa este posibilă datorită sprijinului oferit de Institutul Cultural Român din New York.

"Corpul nostru, intimitatea, sexualitatea sunt aspecte atât de importante ale vieţii şi identităţii noastre, totuşi ne este atât de greu să vorbim despre ele, fiind înconjurate de atâtea tabu-uri şi blocaje. Touch Me Not este o invitaţie la dialog," spune cineasta Adina Pintilie. "Te invită pe tine, spectatorul, să îţi pui la îndoială propriile idei despre intimitate, sexualitate, corp, să fii curios despre Celălalt, care e diferit de tine, şi să-ţi exerciţi capacitatea de empatie, de a te pune în <pielea> Celuilalt".

Dezbaterea publică "Touch Me Not - The Politics of the Body" va avea loc la MoMA, pe 12 ianuarie, şi va crea un spaţiu de dialog deschis despre subiecte precum: graniţele personale, corpul ca un "câmp de luptă" al ideologiilor, alteritatea, intimitatea şi dizabilitatea, fluiditatea genurilor, frumuseţea non-normativă, libertatea personală.

Cu muzică semnată de trupa Einsturzende Neubauten, cu o distribuţie mixtă de actori profesionişti şi non-profesionişti, filmul aduce laolaltă protagonişti din întreaga Europă: Laura Benson (Marea Britanie/Franţa), Tómas Lemarquis (Islanda/Franţa), Christian Bayerlein (Germania), Grit Uhlemann (Germania), Hanna Hofmann (Germania), Seani Love (Marea Britanie/Australia), Irmena Chichikova (Bulgaria), Dirk Lange (Germania). Imaginea este semnată de George Chiper Lillemark (România), designul de sunet de Dominik Dolejsi (Cehia), compozitor: Ivo Paunov (Bulgaria), scenografia: Adrian Cristea (România), costume: Maria Pitea (România).

Laura Benson, actriţă franceză de origine britanică şi profesoară de actorie la celebrul studio parizian "Atelier international de théâtre Blanche Salant", a lucrat cu regizori celebri precum Stephen Frears, Alain Resnais, Robert Altman, Jacques Doillon.

Tómas Lemarquis, actor de origine islandezo-franceză, - cunoscut pentru rolurile sale din filme de autor europene precum multi-premiatul "Noi Albinoi" (2003), dar şi din super-producţii holywoodiene precum "X-Men: Apocalypse", "Blade Runner 2049" sau "Snowpiercer" -, şi explorator al diferitor practici şamanice şi terapii alternative, procesul său de dezvoltare personală combinând cercetarea spirituală cu experimentarea artistică.

Născută pe 12 ianuarie 1980, Adina Pintilie este regizor şi scenarist. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, secţia Regie Film, în 2008. Scurtmetrajul "Balastiera#186", regizat împreună cu George Chiper, a fost inclus în secţiunea Scurtmetraj de autor a festivalului de film de la Locarno 2008 şi a câştigat premiul al doilea la Festivalul Internaţional de Film de la Miami şi menţiunea specială a Festivalului de la Trieste 2009. Mediumetrajul "Nu te supăra, dar..." a fost prezentat în premieră în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Locarno 2007. Producţia a fost selecţionată şi premiată la aproximativ 50 de festivaluri internaţionale. "Oxigen” (2010), tot un mediumetraj, a fost prezentat la festivaluri de la Rotterdam, Buenos Aires şi Lisabona.

"Touch Me Not" este produs de Manekino Film (Romania), în coproducţie cu Rohfilm Productions (Germania), PINK (Cehia), Agitprop (Bulgaria), Les Films de L’Etranger (Franţa), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.