Tehnica fabricării parfumurilor din localitatea franceză Grasse (departamentul Alpes-Maritimes) a fost înscrisă, miercuri, în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanităţii de către UNESCO, finalizare a unei proceduri începute acum zece de ani, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este o mare fericire după atâţia ani de muncă şi de proceduri", s-a felicitat senatorul Jean-Pierre Leleux, primar onorific al oraşului, care a fost prezent la Port-Louis din Mauritius, unde a avut loc reuniunea ad-hoc a comitetului UNESCO. 

"Sunt fericit că am putut să fac în aşa fel încât toate aceste generaţii care s-au succedat pentru a face din Grasse ceea ce este astăzi să fie recunoscute în prezent", a continuat edilul, care a depus dosarul de candidatură la UNESCO în 2013. 

Oraşul Grasse, pol mondial al parfumeriei mondiale, spera ă obţină această includere pentru a-şi proteja mai bine câmpurile de tuberoze şi iasomie. 

În ultimii 70 de ani, acestea sunt supuse presiunilor financiare, dezvoltării produselor sintetice şi concurenţei altor centre producătoare. Eticheta UNESCO ar trebui să favorizeze posibilitatea de a bloca terenurile pentru tinerii agricultori şi a încurajat societăţile de parfumerie să semneze contracte pe termen lung pentru a le garanta horticultorilor să poată trăi din recoltele lor. 

Situate între Alpii de Sud şi Mediterana, solurile din regiunea Grasse sunt propice plantelor pentru parfum precum iasomia, trandafirii de mai, tuberozele, irişii şi violetele. Unele nume mari ale parfumeriei, ca Chanel, încep în prezent să reinvestească în această regiune într-un demers în special de protejare a materiei prime. 

Grasse a început să fabrice parfumuri în secolul al XVI-lea, în apropiere de tăbăcăriile care aveau nevoie de materii prime aromate pentru prelucrarea pieilor de animale şi parfumarea mănuşilor.

Comitetul UNESCO pentru salvarea patrimoniului imaterial al Umanităţii examinează miercuri 40 de cereri de înscriere pe această listă dedicată tradiţiilor şi meşteşugurilor, care numără mai mult de 400 de elemente (cântece, dansuri, specialităţi gastronomice sau sărbători).

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.