Tapiseria "Airplanes and angels" ("Avioane şi îngeri") a cunoscutului artist plastic Mircea Cantor a fost donată UNESCO la 65 de ani de la aderarea României la organizaţia Naţiunilor Unite. Evenimentul a marcat o premieră pentru România, fiind prima donaţie românească de artă, în 67 de ani, care este expusă permanent în Holul principal al UNESCO, în vecinătatea unor opere emblematice ale artei contemporane mondiale, precum «Căderea lui Icar» a lui Pablo Picasso sau «Omul care merge» al lui Alberto Giacometti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ceremonia s-a bucurat de prezenţa directorului general al UNESCO Audrey Azoulay, a şefului Cancelariei Prim-Ministrului României, cu rang de ministru, Alexandru-Mihai Ghigiu, a secretarului de stat în MAE român Janina Sitaru, precum şi a artistului. Au luat parte la inaugurare numeroşi şefi şi reprezentanţi ai Delegaţiilor permanente acreditate pe lângă UNESCO, alături de distinşi membri ai cercurilor cultural-artistice franceze şi ai comunităţii româneşti.

În intervenţia sa, directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a spus: "Este o mândrie pentru Organizaţia noastră să-şi vadă îmbogăţită colecţia de opere de artă cu o lucrare a lui Mircea Cantor. Această tapiserie reprezintă angajamentul comun al UNESCO şi al României de a susţine creaţia artistică, dar şi de a păstra valorile tradiţionale. Această piesă are la bază de fapt tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei, element înscris în Lista Patrimoniul Imaterial al UNESCO din 2016".

"Zborul! L-am descoperit în copilărie în basmul cu Pasărea măiastră, această pasăre fermecată care l-a inspirat pe Brâncuşi în  îndrăzneţele sale sculpturi. Apoi zborul m-a urmărit prin figurile lui Aurel Vlaicu şi Traian Vuia - pionieri ai aviaţiei, contemporani cu fraţii Wright şi cu Blériot. Şi, desigur, Henri Coandă cu motorul său cu reacţie, fără de care avioanele nu ar zbura azi! Apoi acest zbor încremenit al tuturor acelor fiinţe cu culori din altă lume, care populează frescele mănăstirilor din Nordul României, din Bucovina", a spus artistul în încheierea ceremoniei, vorbind despre geneza operei sale.

Mircea Cantor este unul din cei mai renumiţi şi apreciaţi artişti plastici contemporani. Operele sale, de o mare originalitate şi modernitate, ancorate, în acelaşi timp, în tradiţiile ancestrale româneşti, sunt prezente în colecţiile unor muzee prestigioase din întreaga lume, precum Musée national d'art moderne, Centre Pompidou, Fondation Louis Vuitton din Paris, MoMA - New York, Museo Reina Sofia - Madrid,Walker Art Center - Minneapolis, Rennie Collection - Vancouver, Castello di Rivoli - Torino, şi multe altele.

La rândul său, şeful Cancelariei Prim-Ministrului României, Alexandru-Mihai Ghigiu, a declarat : ”Donaţia vine ca un semn de apreciere pentru UNESCO şi de recunoaştere a rolului său în promovarea cooperării şi în păstrarea valorilor umanităţii. Reafirm angajamentul ţării noastre faţă de valorile şi obiectivele acestei organizaţii, precum şi disponibilitatea noastră de a continua să lucrăm îndeaproape. Împreună putem promova multilateralismul şi contribui la construirea unui viitor sustenabil pentru generaţiile următoare”.

Secretarul de stat Janina Sitaru s-a referit la ”semnificaţia donaţiei, ca recunoaştere a importanţei centrale a UNESCO în actuala arhitectură de cooperare multilaterală, într-un context global complicat. De asemenea, aceasta reprezintă şi expresia ataşamentului României faţă de valorile multilateralismului, concretizată inclusiv în creşterea profilului său în cadrul UNESCO, ca parte activă a iniţiativelor ambiţioase ale organizaţiei, în domenii de relevanţă majoră, aşa cum este protejarea patrimoniului cultural”.

Pentru delegatul permanent al României pe lângă UNESCO, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar Simona-Mirela Miculescu, ”Această premieră este un moment extraordinar, chiar istoric pentru Delegaţia noastră permanentă, să vedem această operă de artă românească expusă în acest spaţiu care va face mereu vizibilă ţara noastră, nu doar în ochii reprezentanţilor oficiali ai statelor, ci şi ai marelui public ce vizitează sediul UNESCO, vorbind lumii despre pace, dar şi despre simbioza artei moderne cu cea tradiţională”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.