Tablouri de Alexandru Ciucurencu din colecţia Lucian Blaga vor fi licitate marţi, la Artmark, alături de piese din colecţiile Jules Pascin şi gen. Constantin Doncea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prieten şi cunoscut al boemei artistice bucureştene, Lucian Blaga achiziţionează începând cu anii '30 lucrări importante ale viitorului maestru, Alexandru Ciucurencu. ”Nud în interior” (estimat între 6.000 şi 9.000 de euro), ce rezonează cu creaţia lui Pallady şi Matisse, şi ”Natură statică cu flori şi fructe” (9.000 - 16.000 euro) sunt două importante opere care vor fi licitate.

Din 1926, Lucian Blaga îşi începe cariera diplomatică, etapă în care interesul său de colecţionar se deschide spre marile opere de artă europeană. Selecţia Artmark, pentru Licitaţia aniversară de marţi, vizează trei astfel de capodopere.

Prevestind parcă destinul dramatic spre care a fost împins de Securitate, Blaga colecţionează în acei ani o semnificativă lucrare de Frans Francken II, ”Drumul Crucii” (ulei pe cupru, cca. 1610-1615, 8.000 - 12.000 euro). 

În 1935, intră în colecţia sa opera ”Madona cu pruncul” (ulei pe lemn, cca. 1470, Maestru german, sf. sec. XVI, 800 - 1.200 euro) şi ”Portretul Mariei-Leopoldina de Austria” (porţelan glazurat pictat manual, cca. 1817, Şcoală Central Europeană, 600 – 900 euro), în care este reprezentată Maria Leopoldina de Austria, sora soţiei lui Napoleon Bonaparte.

Colecţia Blaga este însoţită de alte importante opere clasate deja în patrimoniul cultural, stârnind interesul publicului pentru evenimentul de marţi, 20 decembrie, ora 19.00, de la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.

Licitaţia de Iarnă Artmark 2016 reprezintă o ediţie aniversară pentru Casa Artmark, care marchează împlinirea a opt ani de când a demarat astfel proiecte culturale în piaţa românească de artă. Organizatorii licitaţiei spun că evenimentul de pe 20 decembrie va fi ”o sărbătoare a capodoperelor, dintre care multe sunt deja clasate în patrimoniul cultural naţional”. 

Tot marţi, la Artmark, se va vinde ”Ţărăncuţe (De la fântână)”, una dintre cele mai valoroase picturi realizate de Nicolae Grigorescu, estimată la un preţ cuprins între 90.000 şi 160.000 de euro.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.