Tabloul "Rondul de noapte", de Rembrandt, va fi restaurat în faţa publicului iar operaţiunea va fi transmisă în direct, online, a anunţat, marţi, Rijksmuseum din Amsterdam, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest proiect inedit, care costă mai multe milioane de dolari, va debuta în iulie 2019 şi va permite amatorilor de artă să asiste la munca obişnuită a restauratorilor care are loc în umbră. 

Lucrările de restaurare vor fi accesibile pentru aproximativ două milioane de persoane care vin anual să admire capodopera lui Rembrandt, un tablou care datează din 1642 şi care este expus în galeria de onoare a muzeului.  

Restaurarea va putea fi urmărită centimetru cu centimetru online. 

"Rondul de noapte", de Rembrandt, este unul dintre cele mai cunoscute tablouri din lume şi noi trebuie să-l conservăm pentru generaţiile care vin", a declarat pentru AFP directorul general al Rijksmuseum, Taco Dibbits. "Peste două milioane de persoane văd în fiecare an "Rondul de noapte", un tablou pe care toată lumea îl iubeşte şi credem că toată lumea are dreptul să vadă ceea ce facem", a adăugat el. 

Lucrarea a fost restaurată ultima dată acum 40 de ani, după ce a fost vandalizată în 1975 de un bărbat care suferea de tulburări psihice şi care a tăiat-o cu cuţitul. 

După restaurare, experţii au constatat apariţia unui voal alb în anumite părţi ale pânzei, în special în jurul zonei afectate de loviturile de cuţit, care a decolorat reprezentarea unui câine. 

Rembrandt Van Rijn a primit în 1642 o comandă de la căpitanul gărzii civile din Amsterdam, Frans Banninck Cocq, pentru a-i portretiza pe ofiţerii şi membrii gărzii sale. Potrivit lui Dibbits, este primul tablou de acest gen care arată un astfel de grup în acţiune, ceea ce va sublinia restaurarea. 

"Lucrările de conservare sunt efectuate în general cu uşile închise, dar acum este vorba de o pictură atât de importantă încât ne-am gândit că publicul, care este şi el proprietar, are dreptul să o privească", spune Dibbits. "Vrem să împărtăşim acest moment foarte important". 

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (15 iulie 1606 - 4 octombrie 1669) a fost un pictor şi gravor olandez din secolul al XVII-lea, considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei. A trăit într-o perioadă considerată "vârsta de aur olandeză", în care cultura, ştiinţa, comerţul şi influenţa politică a Olandei au atins apogeul. Rembrandt, un veritabil maestru al tehnicii clar-obscurului, a creat peste 600 de picturi, 300 de gravuri şi peste 2.000 de desene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.