Statele Unite vor restitui autorităţilor din Filipine clopote luate dintr-o biserică filipineză în timpul unei campanii sângeroase de represalii în 1901, o controversă istorică între cele două ţări, a anunţat duminică ambasada americană de la Manila, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Clopotele au fost luate din biserica catolică din Balangiga, pe 28 septembrie 1901, în insula Samar (est), în timpul unei expediţii punitive a armatei americane contra rebelilor filipinezi care au ucis 34 de soldaţi în oraş cu o lună mai devreme. 

Balangiga a fost în întregime distrusă şi populaţia masacrată în cursul acestor represalii. 

Preşedintele filipinez Rodrigo Duarte şi predecesorii săi au cerut de mult timp restituirea acestor clopote. 

Ambasada Statelor Unite în Filipine a anunţat duminică că această restituire va avea loc la Manila. 

"Secretarul Apărării a infirmat Congresul că departamentul (Apărării, n.r) intenţionează să înapoieze statului Filipine clopotele de la Balangiga", a declarat Molly Koscina, purtător de cuvânt al ambasadei. 

"Am primit asigurări că aceste clopote vor fi înapoiate bisericii catolice şi tratate cu respectul şi onorurile pe care le merită", a adăugat ea, precizând că data acestei restituiri nu a fost încă fixată. 

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Duterte a salutat acest anunţ. 

Preşedintele statului filipinez solicitase Washingtonului, în special în iulie 2017, să înapoieze acest trofeu. 

"Ele nu sunt ale voastre. Sunt ale noastre. Aparţin filipinezilor. Fac parte din patrimoniul naţional", a spus Duterte în cursul unei alocuţiuni publice. "Aceste clopote constituie amintirea eroismului înaintaşilor noştri care au rezistat colonizatorilor americani şi şi-au sacrificat viaţa pentru asta", a adăugat el. 

Două dintre clopote se găsesc în prezent în Wyoming, într-un memorial al soldaţilor americani căzuţi pe câmpul de onoare, în timp ce un al treilea este instalat într-o bază militară americană în Coreea de Sud. 

Colonie spaniolă din secolul al XVI-lea, Filipine a devenit independentă în 1946.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.