Spectacolul „Extraordinară viaţă” al dramaturgului argentinian Mariano Tenconi Blanco, propus de regizoarea Teodora Petre în cadrul programului 9G de la Teatrul Naţional Bucureşti, va avea premiera pe 18,19 şi 20 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Mică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lansat în anul 2014 şi ajuns la a şaptea ediţie, 9G oferă artiştilor independenţi sprijinul de a-şi realiza producţiile la Sala Mică a Teatrului Naţional, spaţiu destinat în exclusivitate acestui demers.

Spectacolul propus de regizoarea Teodora Petre, „Extraordinară viaţă” de Mariano Tenconi Blanco, este o poveste spusă cu sinceritate, plină de candoare şi emoţie, expusă în tuşe de adevăr şi sensibilitate. Două vieţi, două poveşti care se completează din mărturisiri, construiesc prin întrepătrundere chipul fragil al feminităţii într-o lume încremenită în concepte ale feminismului. Un tablou viu, construit din atenţia pe detaliu, pe umbre şi lumini, întregeşte în concepţia scenografei Ioana Pashca această lume ispititoare prin adevăr şi realismul emoţiilor. Actriţele Aida Economu şi Mihaela Velicu plonjează în timp, retrăiesc vârstele, compun şi descompun stările şi evenimentele vieţii.

În „Extraordinară viaţă” călătorim prin Argentina Evitei Perón, undeva departe, la capătul lumii, într-un sat de la malul mării, unde două fetiţe descoperă la vârsta de 5 ani că dacă privesc împreună luna ţinându-se de mână, devin martorele celui mai mare miracol. Miracolul vieţii.

Înaintând printre dezamăgiri, pasiuni şi bucurii, ele îşi mărturisesc viaţa în scrisori, în care simţi ritmul acelor de ceasornic şi bătăile inimii. În drumul spre maturitate, literatura devine un aliat al supravieţuirii, nu doar un mod de exprimare, ci un fel terapeutic de a exista.

„Cred cu tărie că noi, oamenii, nu suntem făcuţi să trăim singuri. Suntem făcuţi să împărtăşim miracolul vieţii cu cei din jur. Eu sunt tu, tu eşti eu. Întâlnirea dintre Aurora şi Blanca le permite acestora să se avânte în lume. Să sufere şi să se bucure ştiind că există întotdeauna un martor care le poate ajuta să găsească drumul spre casă, spre satul şi lumea lor din Ushuaia, loc al recompunerii şi al speranţei după fiecare bătălie pierdută, dar şi drumului uneia spre cealaltă". (Teodora Petre, regizoare)

Dramaturg şi regizor argentinian, Mariano Tenconi Blanco (n. 1982) este autorul a 10 piese de teatru. Câştigător al mai multor premii, printre care: Premiul pentru Dramaturgie Nouă acordat de Ministerul Culturii din Argentina (2015, pentru Totul ar avea sens dacă moartea nu ar exista), Premiul Teatro del Mundo pentru „Vreau să-ţi spun că te iubesc” şi „La Fiera”, Premiul Hugo pentru Cea mai bună piesă şi Cea mai bună regie pentru „La Fiera”.

„Extraordinară viaţă (La  vida extraordinaria)” este montată, acum, în premieră naţională în România. Premiera mondială a avut loc în 2018, la Teatrul Naţional „Cervantes” din Argentina, în regia autorului. Piesa este câştigătoarea Concursului Naţional de Dramaturgie (Institutul Naţional de Teatru, Argentina).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.