Spectacolele de pe Broadway au generat în 2017, pentru prima dată în istorie, încasări de peste 1,6 miliarde de dolari, printre marile succese numărându-se „Hamilton”, „Hello, Dolly!” şi „Springsteen on Broadway”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Faţă de anul 2016, încasările pe Broadway din ultimele 12 luni au atins cifra de 1,637 miliarde de dolari, crescând cu 270 de milioane de dolari.

Şi numărul de spectatori a fost unul record, de 13,74 de milioane, faţă de 13,25 de milioane în 2016. În plus, preţul mediu al biletelor a crescut cu 15 dolari, până la 118 dolari, potrivit The Hollywood Reporter.

Ultima săptămână a anului a doborât şi ea un record - suma de 50,4 milioane de dolari a fost generată în şapte zile.

„Hamilton”, musicalul hip-hop al lui Lin Manuel Miranda, conduce cu 157,8 milioane de dolari încasări şi 569.726 de spectatori. Per total, producţia a generat - de la lansarea din februarie 2015 - încasări de peste 300 de milioane de dolari doar pe Broadway.

Producătorii „Hamilton” au crescut preţul biletelor premiul în săptmâna dintre Crăciun şi Anul Nou la 1.150 de dolari, cu 15% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Această decizie a fost luată pentru a evita cumpărarea lor de către speculanţi. Astfel, a fost pentru prima dată când preţul unui bilet pentru un spectacol de pe Broadway a avut patru cifre.

În ultima săptămână din an, încasările „Hamilton” au ajuns la 3,85 de milioane de dolari.

Pe locul al doilea se află spectacolul „The Lion King”, care a generat pe Broadway încasări de 110,3 milioane de dolari în al 20-lea an de la lansare.

Pe poziţia a treia stă „Wicked”, cu 97,1 milioane de dolari încasări.

Musicalul „Hello, Dolly!”, cu Bette Midler ocupă locul al patrulea, deşi nu s-a jucat tot anul trecut - premiera oficială a avut loc pe 20 aprilie. Spectacolul a generat încasări de 85,7 milioane de dolari.

Cu 82 de milioane de dolari, „Alladin” ocupă - după al patrulea an de la premieră - locul al cincilea, fiind urmat în clasament de musicalul premiat cu Tony în 2017, „Dear Evan Hansen”, cu 77,1 milioane de dolari.

Lor le urmează „The Book of Mormon” (după al optulea an), cu 68,4 milioane de dolari, şi „The Phantom of the Opera” al lui Andrew Lloyd Webber (care împlineşte anul acesta trei decenii de la lansare), cu 55,5 milioane de dolari.

„Come From Away” a generat încasări de 54,4 milioane de dolari, iar o altă producţie a lui Lloyd Webber - „School of Rockwith” -, 52,6 milioane de dolari.

Între spectacolele nonmuzicale de pe Broadway, cel mai bine vândute au fost producţia britanică „The Play That Goes Wrong”, după piesa omonimă recompensată cu premiul Olivier, cu 16,3 milioane de dolari, urmată de „Present Laughter”, care i-a adus actorului Kevin Kline un premiu Tony, cu 12,4 milioane de dolari, şi „Oslo” al lui J.T. Rogers, premiat cu Tony pentru „cea mai bună piesă”, cu 10,9 milioane de dolari.

„The Play That Goes Wrong”
„The Play That Goes Wrong”

Deşi nu a ajuns între primele zece poziţii, poate cea mai mare realizare în box office-ul de anul acesta a avut-o „Springsteen on Broadway”, care a generat încasări de 28,2 milioane de dolari în doar 12 săptămâni, cu cinci reprezentaţii pe săptămână, fiind prezentat doar la Walter Kerr Theatre, care are o capacitate de 948 de locuri.

Un alt spectacol care a avut premiera în toamnă, „The Band's Visit” a generat încasări de 1 milion de dolari pe săptămână (ajungând la 12,6 milioane de dolari) şi s-a bucurat de critici favorabile. În plus, este considerat unul dintre principalii candidaţi la premiile Tony din luna iunie.

Anul acesta, pe Broadway vor ajunge musicaluri ca „Harry Potter and the Cursed Child”, din 16 martie, „Frozen”, din 22 martie, „My Fair Lady” şi „Carousel”.

Între spectacolele de teatru care vor fi jucate aici pentru prima dată se numără „Angels in America”, după Tony Kushner, cu Andrew Garfield şi Nathan Lane (din 25 martie), „Three Tall Women”, după Edward Albee, cu Glenda Jackson, Laurie Metcalf şi Alison Pill (din 29 martie), şi „The Iceman Cometh”, după Eugene O'Neill, cu Denzel Washington (din 26 aprilie).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.