Două titluri de operă „Samson şi Dalila” de Camille Saint-Saëns şi „Nabucco” de Giuseppe Verdi, dar şi două balete - „Tango. Radio & Juliet” spectacol coupé de dans contemporan de Edward Clug şi „Coppélia” de Léo Delibes - sunt programate în luna februarie la Opera Naţională Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miercuri, 1 februarie, de la ora 18.30, este programat spectacolul coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug. Ambele lucrări ale coregrafului reprezintă un poem coregrafic, fiecare în parte fiind structurate ca poezie de stare. Mişcările dansatorilor, atent elaborate, spectaculoase, sunt încărcate de forţă, atât în „Tango”, cât şi în „Radio and Juliet”. În „Tango”, Clug împrumută paşi de tango argentinian, iar în „Romeo and Juliet” mişcări contemporane, rapide, uneori asemănătoare cu figuri breakdance. Tangoul, unul dintre cele mai pasionale dansuri din lume, şi opusul poveştii eternilor îndrăgostiţi (Romeo şi Julieta) se întâlnesc astfel, într-un mod inedit,  în spectacolul „Tango. Radio and Juliet” pentru a da viaţă celor mai puternice şi contradictorii stări: pasiune, iubire, deziluzie, singurătate. Spectacolul se adresează în mare parte publicului tânăr, dar şi spectatorilor dornici să încerce o experienţă specială, o nouă formulă de dans contemporan. 

Joi, 2 februarie, de la ora 18.30, publicul va vedea spectacolul de operă „Samson şi Dalila” de Camille Saint-Saëns, regia Giandomenico Vaccari, coregrafia Davide Bombana, conducerea muzicală Iurie Florea. Încă din 1861, Camille Saint-Saëns îl uimise pe Wagner prin darurile sale; într-o scrisoare din 1867, Berlioz îl desemnează ca pe „un maestru pianist uluitor...şi unul dintre cei mai mari muzicieni ai epocii noastre”. Admiraţia pe care o suscită muzicienilor mai în vârstă este împărtăşită de colegii lui de generaţie- mai ales de Bizet-, care văd în el şeful şcolii muzicale franceze. Debussy, care nu îl agrea, afirma: „Saint-Saëns este omul care ştie cel mai bine muzica întregii lumi”.

Duminică, 5 februarie, de la ora 11.00, va avea loc spectacolul de balet „Coppélia” de Léo Delibes, regia, coregrafia şi adaptarea coregrafică Corina Dumitrescu, conducerea muzicală Ciprian Teodoraşcu. De secole, mitul însufleţirii obiectelor ce au formă umană a inspirat multe lucrări literare, muzicale, coregrafice sau plastice. „Coppélia” este o variantă a poveştii „Pygmalion şi Galateea”, în care creatorul se îndrăgosteşte de opera sa. Dacă în legendă rezolvarea ţine de ajutorul divin, în povestea noastră, Coppelius, împătimit de ataşamentul pentru păpuşa sa, îşi asumă rolul Afroditei încercând să însufleţească prin mijloace oculte piesa de porţelan.

Duminică, 5 februarie, de la ora 18.30, este programat spectacolul de operă „Nabucco” de Giuseppe Verdi, sub conducerea muzicală Ethan Schmeisser. Cadrul scenografic creat de George Doroşenco, deşi alcătuit din elemente de decor simple, dar uriaşe, exprimă megalomania personajului principal, temutul rege Nabucodonosor.  Premiera operei pe scena bucureşteană în luna octombrie a anului 1987, a reprezentat un act revoluţionar din partea artiştilor de atunci ce a reuşit să transceadă în timp, rămânând în repertoriu vreme de peste 30 de ani.

Bilete pe https://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.