Casa de licitaţie Sotheby's a negat că ar fi avut cunoştinţă de faptul că tabloul lui Banksy "Girl With Balloon" se va autodistruge imediat după ce a fost adjudecat cu suma de 1,1 milioane de dolari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un print cu celebra pictură a fost pus în vânzare la casa londoneză vineri seară. Însă la câteva secunde după ce a fost anunţat recordul de vânzare, o alarmă a declaşat un mecanism în ramă care a tocat pictura în fâşii. 

Preţul de 1,04 milioane de lire sterline (1,18 milioane de euro) este un record pentru autor şi a reprezentat de trei ori suma la care fusese estimată lucrarea.

Ulterior, s-a sugerat că Sotheby's ar fi ştiut de această "farsă". 

Expertul în marketing Andrew Bloch a explicat pe Twitter cum crede că era aproape imposibil pentru Sotheby's să nu aibă cunoştinţă de farsă. 

"Sotheby's are o datorie de a inspecta lucrările de artă înainte de licitaţie şi ar fi văzut mecanismul din ramă, grosimea acesteia neobişnuită şi deschidere din partea de jos a tabloului", a scris el. 

"O lucrare de artă de un milion de dolari ar fi inspectată de mai multe ori pentru evaluare şi asigurare. Nu există nicio modalitate prin care acest mecanism să nu poată fi descoperit". 

Sotheby's a răspuns solicitării NME: "Nu am ştiut despre acest eveniment şi nu am fost implicaţi în niciun fel". "Credem că Oliver Barker, comisar de licitaţie, a descris foarte bine evenimentul: "Un uimitor moment Banksy!". 

În ciuda faptului că a trecut prin tocător, experţii cred că Banksy a crescut de fapt valoarea operei sale simbol. 

După licitaţie, Banksy a scris pe Instagram: "Dorinţa de a distruge este de asemenea o dorinţă creativă" (Picasso). 

Lucrarea licitată vineri a fost realizată în 2006, apărând mai întâi pe un perete din Londra sub formă de graffiti, şi reprezintă cea mai cunoscută imagine a lui Banksy. În 2017, ea a fost aleasă de britanici drept opera de artă favorită.

Originar din Bristol, Banksy - despre care se spune că ar fi Robert Del Naja, membru al grupului Massive Attack - a devenit cunoscut pentru graffitiurile amplasate în diverse oraşe ale lumii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.